Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii KArmienie psa po kastracji

Forum

KArmienie psa po kastracji

witam. mój pies samiec jest po zabiegu kastracji. Chciałabym się dowiedzieć czy mogę mieszać różne rodzaje karm jednej firmy? Chodzi mi tu konkretnie o karmę Bosch light i bosch menu-z płatkami zbożowymi (obie mają małą zawartość tłuszczu). Pies jest bardzo wybredny,chcę mu urozmaicić menu ale bez skutków w postaci nadwagi. Dziękuję i pozdrawiam

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
Data dodania: 2011-09-03
Witam, wysokie ceny karm wysokiej jakości biorą się z wysokich kosztów badań nad odpowiednim zbilansowaniem karmy, czyli wypracowaniem odpowiednich proporcji składników przy zachowaniu wysokiej smakowitości karmy. Mieszając różne karmy (nawet jednego producenta) powoduje zaburzenie odpowiednich proporcji. Mieszanie karm jest dopuszczalne tylko przez kilka (2-5 dni), kiedy zmieniamy starą karmę na nową. W Pani przypadku radzę kupić dobrą karmę przeznaczoną dla psów kastrowanych (porady co do wyboru z pewnością chętnie udzieli lekarz weterynarii w Pani miejscowości lub sprzedawca w sklepie z karmami). Karmę należy dawkować zgodnie z opisem na opakowaniu karmy, proporcjonalnie do wagi ciała. Zwierzęta nie podchodzą do jedzenia tak emocjonalnie jak ludzie i nie należy się przejmować zamiast nich, że jedzą ciągle to samo. Nawet jeśli pies nie będzie jadł dwa dni to, o ile jest zdrowy, nic mu nie grozi - wreszcie przekona się do karmy. Jeśli w takiej sytuacji będziemy mu podsuwać smakołyki to będziemy "nagradzać" go za "cierpliwość". Podczas zmiany karmy, jeśli pies będzie jadł mniej niż się spodziewamy, należy kontrolować masę ciała. Jeśli waga będzie spadała to należy spróbować innej karmy. Jeśli mimo "niedojadania" waga utrzymuje się na stałym poziomie, oznacza to że dawka jaką zjada jest proporcjonalna do aktywności fizycznej. Pozdrawiam.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii