Forum
Karmienie psa
Witam! Ostatnio bardzo dużo czytałam o żywieniu psów i strasznie mi się przez to pokręciło w głowie od tego. Już nie wiem, czym mam je karmić. Aha chciałabym powiedzieć na wstępie, że nie karmie moich psów karmą, nie wiem co w niej jest i nie mam zamiaru karmić ich papierem :/
Dieta moich psów : 2 razy dziennie po dużej misce zrobionego jedzenia przeze mnie , czyli kasza (pęczak- dość rozgotowana), kostki mięsne (firmy Azor) 500g, dodajemy też chleb suszony, a także dodatki(takie można określić resztki) + do tego wszystkiego witaminy i inne suplementy. W ciągu dnia daje im także gryzaki i różne przysmaki do żucia.
Prosiłabym o rade, jakieś sugestie. Są to psy mieszaniec husky i kundelek, który wygląda jak labrador.
Karmimy je tak już bardzo długo nie było, żadnych problemów, psy są zdrowe, mają piękną sierść i są "tłuściutkie" :D
chciałabym jeszcze dodać, że zaczęłam trenować bikejoring z chłopakami i czy muszę zmieniać ich dietę ?
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
|
Data dodania: 2013-02-06
Dzień dobry. Zachęcałbym do skorzystania z porady lekarza weterynarii/dietetyka weterynaryjnego w celu ułożenia dawek pokarmowych dla obu psów. Sformułowania typu: "kostki mięsne", "resztki", czy "witaminy i inne suplementy" wymagają przynajmniej sprecyzowania, jeśli nie weryfikacji. Lekarz będzie potrzebował informacji m.in. takich jak: waga psów, wiek, aktywność, tryb życia, czy były poddane kastracji, itd. Żywienie zwierząt jedzeniem przygotowywanym samodzielnie w domu jest dużo trudniejsze niż stosowanie gotowej, pełnoporcjowej karmy (dobrej jakości, typu "premium"). Jak najbardziej można to robić, ale z głową, w oparciu o fachową wiedzę.
|