Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii jatrogenny zespól Cushinga labek 3 lata

Forum

jatrogenny zespól Cushinga labek 3 lata

Suka labrador retriver, lat 3. Zdiagnozowano u niej w wieku ok roku atopowe zapalenie skóry. Od sierpnia 2010 przyjmowała Encorton 12,5 mg / dziennie. W lipcu br byliśmy z mężem nad morzem. Pies często się kąpał w morzu. Często nie wysychała, a mieszkalismy w domku drewnianym (podejrzewam, że był tam grzyb). Po kilku dniach zauważyłam u suni zmiany na grzebiecie jakby strupy. smarowałam je Rivanolem w żelu. Po powrocie do domu niestety zbagatelizowałam problem skórny mojego psa i wybrałam się do weterynarza po 2 tygodniach od powrotu z wakacji (czyli zmiany na skórze rozwijały się jakieś 3 tygodnie). Weterynarz wyjmował sierść wraz ze strupami, pod spodem gdzieniegdzie były skupiska ropy (jakby wrzody). Diagnoza ropne zapalenie skóry. Sunia przyjmowała Cefaleksynę przez 4 tygodnie. Po 3 tygodniach była znaczna poprawa, ale wokół pojawiły się inne zmiany. (Pies w międzyczasie był przemywany Manusanem, nierozcięczonym), zmiany się rozprzestrzeniały wokół zaleczonej rany. Minął kolejny tydzień, lekarz podejrzewał, że psiak może mieć schorzenie na tle autoimmunologicznym i kazał mi zwiększyć sterydy do dawki 30 mg/ dobę. Brak poprawy po kilku dniach zmusił mnie do zmiany weterynarza. Po wizycie u innego weterynarza zdecydowałam się na wykonanie wszelkich zaproponowanych mi badań: biopsja - badanie histopatologiczne wykazały zwapnienia skory (diagnoza jatrogenny zespół Cushinga). Pobrano 1 wycinek skóry z miejsca wokół rany, oraz z nowego miejsca na karku. badanie mykologiczne: brak grzybów badanie bakteriologiczne: liczne Escherichia coli badanie parazytologiczne : brak pasozytów. Podjęto leczenie psa: stopniowe odstawienie sterydów. Przez 7 dni połowa dawki czyli 5 mg/ dobę. Kolejne 7 dni dawka 5mg/ co drugi dzień. Po tym czasie zdecydowałam się zupełnie odstawić Encorton, gdzyż u mojego psa pojawiły się kolejne zmiany również na grzbiecie. W najbliższy czwartek minią 2 tygodnie jak pies nie bierze sterydów, przez 2 tygodnie brała Azatioprynę 50mg/ dobę.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
alexandra.j
Data dodania: 2011-10-19

Od 3 tygodni również chodzimy na autohemoterapię, po której zauważyłam znaczną poprawę.
Odkąd Luka ma odstawione sterydy zacząła interesować się psami (to dla nas nowość), jest bardziej żywa, ale niestety sierść jest strasznie matowa, na skórze pojawił się łupież. Sierść okropnie wypada w szczególności na tylnych łapach, na brzuchu, brak sierści pod pachami. Gdzieniegdzie na skórze jest jakby czarny łupież tam sierść wypada w bardzo łatwy sposób. Nad oczami pojawiły się czarne przebarwienia, a na tylnych łapach gdzie siersci juz prawie w ogóle nie ma są takie zaróżowienia.
Karmę dostaję Brit care: jagnęcinę z ryżem, na opakowanu widnieje napis, że karma jest hipoalergiczna (mam nadzieję, że jest taka w rzeczywistości...).
Zapomniałam dodać, że odkąd sunia brała sterydy nie ma cieczki (ostatnia cieczka w kwietniu 2010).

admin
Data dodania: 2011-10-19

Na prośbę lek.wet M. Smulskiego uzupełniamy treść pytania o kolejne dane (z wiadomości prywatnej):

-ile waży suczka? 27kg.

-od kiedy jest stosowana obecna karma?/czy nie było zmian w żywieniu od jej wprowadzenia?czy suczka nie dostaje nic innego do jedzenia oprócz karmy (czegokolwiek)? Poza karmą nic nie dostaje, wcześniej dostawala dobrą karmę klasy premium Husse. Ale na czas wakacji zmieniliśmy na gorszą i ztym też wiązalam stan chorobowy.

- czy świąd ustępował/ustąpił po leczeniu sterydami (Encortonem)? Tak, po 1,5 miesiąca od zastosowania Encortonu była znaczna poprawa. Wszystkie objawy atopii ustapiły.

- kiedy dokładnie były wykonane badania dodatkowe (dermatologiczne)? Zeskrobiny i wycinki zostały pobrane 15 września.

- czy po badaniu była stosowana antybiotykoterapia ogólna w kierunku E.coli (i czy w badaniu został wykonany antybiogram - lekowrażliowść bakterii?) Nie, a lekowrazliwość jest wykonana (wiadomo, na które antybiotyki E.coli jest wrażliwa)

- czy było wykonane badanie krwi (morfologia i biochemia) oraz badanie moczu? Nie.

- jak wygląda (i ewentualnie zmieniał/zmieniało się) apetyt, pragnienie, oddawanie moczu u suczki? Po odstawieniu sterydów pies mniej pije i mniej oddaje moczu. Apetyt ma ogromny, ale taki miała od szczeniaka. Chociaż chyba jest bardziej lakoma niż wcześniej.

- czy suczka ma aktualne szczepienia/jest regularnie odrobaczana/nie ma problemów z opróżnianiem zatok okołoodbytowych? Tak, pies jest regularnie szczepiony i odrobaczany, nie ma problemów w wypróżnianiem się.

- czy wcześniej cieczki były regularne? Tak, cieczki byly regularne co 6-7 miesięcy.

Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2011-10-21

Dzień dobry. Po odstawieniu sterydów cechy zespołu Cushinga będą stopniowo ustępować, co można już zauważyć, ale musi minąć jeszcze dużo czasu aż oś podwzgórzowo-przysadkowo-nadnerczowa zacznie prawidłowo funkcjonować. Podobnie jest w przypadku skóry i okrywy włosowej, która również wymaga czasu aż odzyska prawidłowy wygląd.

W tym przypadku test stymulacji ACTH nie jest konieczny. Klinicznie widoczna poprawa po odstawieniu leków sterydowych oraz stwierdzenie zwapnienia skóry są wystarczającymi przesłankami do rozpoznania jatrogennego zespołu Cushinga. Proponowałbym natomiast wykonanie pełnego badania krwi, aby mieć chociaż podstawowy wgląd w obecną pracę narządów wewnętrznych (wątroba, nerki).

Atopia jest to reakcja uczuleniowa na alergeny wziewne (np. pyłki, roztocza kurzu domowego), uwarunkowana genetycznie. Walka z nią jest trudna i długa, podobnie jak proces postępowania w celu jej rozpoznania. Po wykluczeniu innych chorób powodujących świąd i wywołujących zbliżony obraz kliniczny (nużyca, świerzb, alergiczne pchle zapalenie skóry), co zostało zrobione na postawie wyników badania zeskrobin i wyeliminowaniu wtórnych zakażeń (bakteryjne, grzybicze zakażenie skóry) oraz alergii pokarmowej, możemy postawić rozpoznanie atopowego zapalenia skóry. Występowanie E.coli nie uważa się za florę patologiczną jednak w takich przypadkach, szczególnie obfity wzrost, wymaga długofalowej antybiotykoterapii ogólnej. Antybiotyk należałoby stosować przez 4-6 tygodni zgodnie z wynikiem antybiogramu. Jeśli obecna dieta o cechach hiopalergicznych jest stosowana już przez 12 tygodni, można uznać wykluczenie alergii pokarmowej. Jednak w przypadku wątpliwości w tym zakresie trzeba wdrożyć specjalistyczną (weterynaryjną) karmę eliminacyjną właśnie na okres 2-3 miesięcy bez jakichkolwiek dodatków żywieniowych.

Po postawieniu rozpoznania w celu zidentyfikowania czynnika wywołującego uczulenie możemy wykonać badania serologiczne (badania krwi, testy śródskórne). Pozwala to na podjęcie próby wyeliminowania alergenu z otoczenia psa i rozpoczęcie terapii odczulającej. Wysoki koszt takiego postępowania często uniemożliwia jego zastosowanie. Leczenie wówczas polega na terapii objawowej w celu zmniejszenia świądu. Stosuje się rutynowo leki przeciwhistaminowe, chociaż nie u wszystkich psów są one skuteczne (próba z każdym lekiem z tej grupy powinna trwać 7-14 dni). Alternatywą może być wykorzystanie leków o podobnym działaniu, należących do innych grup chemicznych. Wspomagająco podaje się także wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz stosuje się terapię miejscową. Wskazane są również regularne kąpiele z użyciem szamponów przeciwbakteryjnych i hipoalergicznych. Wiele psów wymaga niestety intensywniejszego leczenia, co zwykle sprowadza się do stosowania glikokortykosteroidów, co jak można się przekonać, nie jest pozbawione działań niepożądanych. Zamiast nich lub dodatkowo, w leczeniu atopii można zastosować terapię immunosupresyjną cyklosporyną.

U niektórych suk wahania hormonalne związane z cyklem rujowym mogą również wpływać na stan skóry, stąd zalecana jest też sterylizacja.

Niezależnie od przyjętego schematu terapia jest długa i nie od razu przynosi spodziewane efekty. Walka z atopią wymaga dużej cierpliwości i konsekwentnego postępowania. Mam nadzieję, że uda się znaleźć najbardziej skuteczny schemat i pomóc psu. Pozdrawiam.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii