Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Jak zinterpretować wyniki kotki?

Forum

Jak zinterpretować wyniki kotki?

Prośba o konsultację badań krwi i moczu 3,5 miesięcznej kotki. Do zrobienia badań skłoniło mnie to, że kotka sika poza kuwetę. Badanie moczu dn. 15.10.2012 gęstość względna: 1,028, norma (1,025-1,060) barwa moczu: żółta przejrzystość: lekko mętny odczyn: obojętny białko: nieobecne glukoza: nieobecna ketony: nieobecne barwniki krwi: nieobecne barwniki żółciowe: nieobecne urobilinogen: w normie osad moczu: mierny, żółty, st. nabłonki wielokątne: pojedyncze w prep. nabłonki okrągłe: pojedyncze w prep. leukocyty: 0-1 wpw erytrocyty: 0-1 wpw opis: świeże wałeczki: nie znaleziono kryształy: nie znaleziono flora bakteryna: mierna Badanie krwi dn. 17.10.2012 kreatynina 1,4 mg/dl norma (1,0-1,8) sód 154,9 mmol/l norma (143,6-156,5) potas 6,0 mmol/l norma (4,1-5,6) chlorki 118,5 mmol/l norma (101,5-118,4) wapń 10,4 mg/dl norma (8,0-11,1) fosfor 10,3 mg/dl norma (3,0-6,8) magnez 2,4 mg/dl norma (2,1-3,2) Nasz weterynarz mówi, że badania są prawidłowe, ale zalecił UrinoVet 400mg (jedną saszetkę dziennie). Mnie szczególnie niepokoi poziom fosforu we krwi. Czy leczenie jest prawidłowe, a jeśli nie to jakie powinno być?

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2012-10-22
Dzień dobry. Badanie krwi i moczu to badania dodatkowe. Interpretuje się je w oparciu o informacje z wywiadu i wyniki badania klinicznego. Jak długo kotka jest u Pani? Czy objawy występują od początku, czy pojawiły się po pewnym czasie (od kiedy)? Co dostaje na co dzień do jedzenia (i/lub jak była żywiona wcześniej)?
(wątek kontynuujemy na forum).
Basia
Data dodania: 2012-10-22
Kotka jest u mnie od 2 miesięcy. Jest karmiona mokrą karmą Miamor i suchą The taste of wild. Problem z sikaniem poza kuwetę był od początku, jednak wtedy sikała na podłogę i jak zmieniliśmy piasek na drewniany, problem na miesiąc zniknął. Po tym miesiącu pobytu u mnie kotka zrobiłą się zestresowana i zaczęła sikać na łóżko. Na jej stres mogło wpłynąć to, że właśnie po miesiącu pobytu u mnie był problem z kocim katarem i zakażeniem gronkowcowym skóry (było dużo wizyt u weterynarza, ale te sprawy są już wyleczone).
Ponieważ sikanie, nerwowe zachowanie i miałczenie utrzymywało się, zrobiłam badania moczu i krwi.
Co kotka jadła jak była u poprzednich właścicieli nie wiem.
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2012-10-23

Podwyższony poziom fosforu i co za tym idzie (podwyższony iloczyn wapnia i fosforu) może wynikać ze zbyt dużej zawartości białka pochodzenia zwierzęcego - łącznie - w obu stosowanych dietach. W takim wypadku należałoby unormować żywienie - proponowałbym zmienić dietę na jeden rodzaj karmy, optymalnie dietę typu premium, pełnowartościową, dobrej jakości. O konkretny rodzaj karmy najlepiej zapytać swojego lekarza lub w dobrym sklepie zoologicznym. Kontrolne badanie krwi należałoby wykonać po 6-8 tygdniach.

Jeśli oddawaniu moczu poza kuwetą nie towarzyszy zwiększone oddawanie moczu i zwiększone pragnienie (na co nie wskazują też poziomy jonów i parametry nerkowe), można założyć, że zaburzenie może mieć charakter behawioralny. W takiej sytuacji, początkowo, warto rozważyć wprowadzenie łagodnych środków uspokajających, np. opartych na kocich feromonach policzkowych. Możliwe, że z czasem objawy będą się też samoistnie ograniczać. Na wszelki wypadek warto jednak monitorować pracę nerek określając co 1-2 tygodnie ciężar właściwy moczu (aż do uzyskania większego ciężaru i prawdłowych wyników badania krwi).

Powrót do tematów | Powrót do kategorii