Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |
Autor | Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski |
Data dodania: 2012-10-22
Dzień dobry. Badanie krwi i moczu to badania dodatkowe. Interpretuje się je w oparciu o informacje z wywiadu i wyniki badania klinicznego. Jak długo kotka jest u Pani? Czy objawy występują od początku, czy pojawiły się po pewnym czasie (od kiedy)? Co dostaje na co dzień do jedzenia (i/lub jak była żywiona wcześniej)?
(wątek kontynuujemy na forum). |
Basia |
Data dodania: 2012-10-22
Kotka jest u mnie od 2 miesięcy. Jest karmiona mokrą karmą Miamor i suchą The taste of wild. Problem z sikaniem poza kuwetę był od początku, jednak wtedy sikała na podłogę i jak zmieniliśmy piasek na drewniany, problem na miesiąc zniknął. Po tym miesiącu pobytu u mnie kotka zrobiłą się zestresowana i zaczęła sikać na łóżko. Na jej stres mogło wpłynąć to, że właśnie po miesiącu pobytu u mnie był problem z kocim katarem i zakażeniem gronkowcowym skóry (było dużo wizyt u weterynarza, ale te sprawy są już wyleczone).
Ponieważ sikanie, nerwowe zachowanie i miałczenie utrzymywało się, zrobiłam badania moczu i krwi. Co kotka jadła jak była u poprzednich właścicieli nie wiem. |
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski |
Data dodania: 2012-10-23
Podwyższony poziom fosforu i co za tym idzie (podwyższony iloczyn wapnia i fosforu) może wynikać ze zbyt dużej zawartości białka pochodzenia zwierzęcego - łącznie - w obu stosowanych dietach. W takim wypadku należałoby unormować żywienie - proponowałbym zmienić dietę na jeden rodzaj karmy, optymalnie dietę typu premium, pełnowartościową, dobrej jakości. O konkretny rodzaj karmy najlepiej zapytać swojego lekarza lub w dobrym sklepie zoologicznym. Kontrolne badanie krwi należałoby wykonać po 6-8 tygdniach. Jeśli oddawaniu moczu poza kuwetą nie towarzyszy zwiększone oddawanie moczu i zwiększone pragnienie (na co nie wskazują też poziomy jonów i parametry nerkowe), można założyć, że zaburzenie może mieć charakter behawioralny. W takiej sytuacji, początkowo, warto rozważyć wprowadzenie łagodnych środków uspokajających, np. opartych na kocich feromonach policzkowych. Możliwe, że z czasem objawy będą się też samoistnie ograniczać. Na wszelki wypadek warto jednak monitorować pracę nerek określając co 1-2 tygodnie ciężar właściwy moczu (aż do uzyskania większego ciężaru i prawdłowych wyników badania krwi). |
Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |