Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Jak Oswoic Kota z Psem

Forum

Jak Oswoic Kota z Psem

Witam ! mam pewien problem gdyz od tygodnia jest u mnie w domu małe szczenie suka .. Wczesniej juz od 4 lat mam kotke , I Kotka bardzo nerwowo reaguje na szczenię. W chwili podejscia szczeniaka do kotki ona zaraz ucieka boi sie najchetniej by cały czas siedziała na dworze, w domu kotka bezpiecznie czuje sie tylko wysoko Na komodach szafka itd. No też Szczeniak bardzo sie cieszy jak ja widzi lecz kot bardzo stał sie nerwowy .. Ehh czy jest moze jakis sposob zeby one sie pojednały ? Boje sie ze Kotka mzoe od nas uciec ... Moze mysli ze jej nie Kochamy chodz staramy sie jakos szczegolnie nie wyrozniac szczeniaka .. Jesli jest jakas metoda prosze o pomoc :) Pozdrawiam

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Tomasz Kutrzuba
Data dodania: 2011-12-30
Kot i pies mogą być wspaniałymi przyjaciółmi. Jednak żeby tak było, muszą się ze sobą oswoić. Niekiedy jest to spontaniczna serdeczna przyjaźń niemal od pierwszego wejrzenia, częściej jednak wypracowanie tolerancji i więzi trwa jakiś czas. Zwłaszcza gdy pierwszy mieszkaniec zwierzęcy nie miał w domu innego zwierzaka. Teraz oboje muszą wypracować układ między sobą, kotka będzie tu szefem, szczeniak a w późniejszym okresie pies dorosły - będzie raczej w podległości do niej (co nie znaczy, że do obcych kotów również). Konfrontacja między szczenięciem a kotem jest raczej nieuchronna. Mądry kot nie atakuje od razu, ale próbuje zniknąć z terenu i z dystansu ocenić sytuację; następnie wypracuje taktykę - najczęściej przyatakuje w ramach demonstracji siły i pokaże, kto jest tutaj szefem (najczęściej jest to prychnięcie i mocne uderzenie łapą na postrach i spowodowanie, że zaatakowany podda się lub ucieknie z krzykiem). Szczenię wówczas zaakceptuje swoją niższą pozycję i zawarty układ będzie obowiązywać już zawsze. Jeśli kotka jest bardzo zestresowana, można ją wesprzeć np. poprzez podawanie przez jakiś czas preparatu Kalm Aid (mleczko) lub użyć w domu preparatu Feliway w sprayu lub dyfuzorze wkładanym do gniazdek elektrycznych. Ale to i tak nie rozwiąże problemu ustalenia między zwierzakami hierarchii w stadzie, załagodzi jedynie silny stres kota, pomoże mu zmierzyć się z problemem.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii