Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii jak karmić 10tyg labradora?

Forum

jak karmić 10tyg labradora?

Witam .Jestem posiadaczem 10 tygodniowego labradora. moje pytanie to : ile razy dziennie powinien być karmiony piesek i jakie duze porcje?, aktualnie karmie pieska karmą firmy Friskies, czy ta karma jest odpowiednia dla Labradora

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2010-08-26
Dzień dobry. Szczenięta w takim wieku mogą w zasadzie jeść do woli zależnie od swoich potrzeb, jednak jak w każdym przypadku, nie należy przesadzać. Nie jest to zła karma, ale można wybrać lepiej. Warto zastosować pełnoporcjową karmę dobrej jakości (niekoniecznie najdroższą) dostosowaną do wieku psiaka. Na pomoc w wyborze karmy z pewnością można liczyć w gabinecie weterynaryjnym bądź dobrze zaopatrzonym sklepie zoologicznym. Niezależnie od rodzaju karmy, na każdym opakowaniu producent podaje zalecaną dawkę dobową, najczęściej w przeliczeniu na kilogramy psa. Dzieląc dobową ilość karmy na kilka podań (6-7 razy) powinniśmy zapewnić psu w tym wieku optymalny sposób żywienia. Później, po ukończeniu 5 miesięcy życia przez psa, karmimy 3 razy na dobę, a po 9 miesiącu 2 razy. Pozdrawiam.
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
Data dodania: 2010-08-26
Witam, szczenie w zasadzie do uzyskania swoich docelowych rozmiarów może jeść do woli. Można również skorzystać z zaleceń producenta, które powinny być na opakowaniu każdej przyzwoitej karmy. Co do marek producentów - nie wypowiadamy się tutaj o tym. Najłatwiej zasugerować się ceną. Okres rozwoju fizycznego nie jest taki długi u psa i warto się wysilić finansowo, bo potem to zaprocentuje zdrowiem.
BlackLab
Data dodania: 2010-12-30
Witam, mam przyjemność dzielić mój dom z Labradorkiem, tyle że jest już starszy niż pański. Co do częstotliwości posiłków to najlepiej by było gdyby piesek dostawał jeść conajmniej 3 razy dziennie. Osobiście polecam karmę marki Gilpa (junior), a jeżeli pies jest alergikiem to Arden Grange ( Puppy/Junior Large Breed with
fresh chicken & rice ) 
dla piesków dużych i olbrzymich.
Życzę powodzenia! :)

Powrót do tematów | Powrót do kategorii