Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Husky - wyniki badań krwi.

Forum

Husky - wyniki badań krwi.

Witam, mam problem z moim 7-letnim psem rasy Husky. To samiec. Jego waga to ok. 30 kg. Nie ma nadwagi, jest silnej budowy i wyższy w kłębie niż większość Husky. Chodzi 2-3h dziennie, 2 razy w tygodniu biega. Ma apetyt. Od paru miesięcy, co pewien czas występują u niego wymioty zółtej, wręcz fluorescencyjnej barwy. Czasem biegunka także barwy żółtej, ale rzadziej niż wymioty. Ostatnio (2-3 tyg.) pies na spacerze chce jeść trawę. Poza tym, pies ma widoczne problemy z układem moczowym. Czasem mocz wycieka z cewki moczowej ( w małej ilości, parę kropel), gdy pies leży. Sporadycznie zdarza się, że gubi krople krwi z cewki moczowej (dowiedziałam się, że może mieć to związek z prostatą). To wyciekanie moczu mnie niepokoi. Pies jest raczej osowiały, nigdy nie był nadmiernie ruchliwy, ale teraz, między spacerami tylko śpi. Wykonałam w lecznicy badania krwi i w wynikach wyszły następujące odchylenia: 1) podwyższona wartość AlAT (68 U/l) 2) obniżona wartość ALP (15 U/l) 3) podwyższony mocznik (53,3 mg/dl) 4) podwyższony wapń (12,9 mg/dl) 5) podwyższone chlorki (117,4 mmol/l) 6) podwyższone MCH (25,2 pg). Reszta wyników (w tym hormony tarczycy) w normie. Pani weterynarz przepisała leki na wątrobę i nadkwaśność: Heparegen, Hepatiale Forte i Famidynę. Bierze je od 4 dni. Stolec jest lepszy, bardziej stały, jednak dalej chce jeść trawę. Podczas pierwszysch dwóch dni brania leków wymiotował karmą. Chciałabym zasięgnąć opinii innego weterynarza. Dość dużo tu nieprawidłowości. Dodam, że pies pije wodę z kranu i je karmę Orijen, która zawiera znaczne ilości białka. Może ma to jakieś znaczenie. Pies w październiku-listopadzie miał wykrytego gronkowca intermediusa i grzyb na podbrzuszu + problemy z gruczołami okołoodbytowymi (przetoka) - wszystko wyleczone antybiotykami. W latach poprzednich bywały problemy z kleszczami, też leczone. Czy jest coś co mogłabym zrobić dla mojego psa? Pozdrawiam, Aleksandra

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2014-04-07
Nie można oceniać badań krwi w oparciu o same odchylenia i nie wiedząc jakie oznaczenia zostały wykonane. Najlepiej proszę wysłać skan badań. Myślę, że skoro badania krwi wskazują na uszkodzenie wątroby to dobrze by było wykonać jeszcze usg jamy brzusznej, będzie można także doprecyzować dlaczego pies ma problemy z oddawaniem moczu. Zachęcam także do wykonania badania moczu.
olenka_mi
Data dodania: 2014-04-07
53430ea715743.jpg
wyniki morfologia
53430ea76b700.jpg
wniki - tarczyca, inne
Witam, dziękuję za odpowiedź. Przesyłam więc skany. Proszę o interpretację. Chciałabym się także dowiedzieć w czym ma pomóc USG? Czego lekarz ma tam szukać? Co Pan podejrzewa? Czy pisząc "uszkodzenie wątroby" ma Pan na myśli jakieś trwałe uszkodzenie, czy może raczej odwracalne? Czym może to być spowodowane? Jesli chodzi o oddawanie moczu, to chciałabym zaznaczyć, że pies nie ma problemów z oddawaniem moczu, tylko lekko mocz mimowolnie wypływa (w małych ilościach - parę kropel), parę razy dziennie. Na spacerze wszystko wydaje się być w normie. Ale oczywiście przymierzam się do wykonania badań moczu. Bardziej jednak niepokoiły mnie wyniki badań krwi. Czy uważa Pan, że dotychczasowe leczenie nie jest wystarczające? Ja niestety nie mam pojęcia co dalej robić... Tyle odchyleń od normy... Proszę o jakieś wskazówki, co to może być, jak można to sprawdzić, co Pan by zrobił mając takiego pacjenta jak mój pies. Pozdrawiam, Aleksandra

Powrót do tematów | Powrót do kategorii