Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Guzy u kota

Forum

Guzy u kota

Witam, kilkanaście dni temu mój 12-letni kot Zbyszek zaczął się dziwnie zachowywać. Zabrałam go do weterynarza, gdzie zrobiono mu pełne badanie (krew, rtg). U Zbyszka stwierdzono między innymi znacznie podniesioną liczbę białych krwinek (WBC - 64.7 przy normie 6.0-16.0). Poddano go standardowemu leczeniu - dostawał przez tydzień zastrzyki witaminowe. Po kilku dniach odkryłam u Zbycha kilka podskórnych guzów, ponadto kot zaczął kuleć na tylną nogę. Kolejna wizyta u weta skończyła się zastrzykiem p/bólowym. Od dwóch dni Zbigniew nie chodzi, nie je, ciągle śpi. Na jego podbrzuszu pojawiła się sina plama, której nie daje sobie obejrzeć. Jeden z guzów również jest siny (ma średnicę ok. 1cm). Inny, na grzbiecie, jest ze strupem. Wyniki wątrobowe wskazują na powiększoną wątrobę, Zbigniew ma również podwyższony wynik badania mocznika 48.133 mg, zaniżone wyniki ALT (12.31U/L oraz AST 4.541U/L). Wet również powiedział, że w jelitach jest pełno kłaczków, choć to nie wyglądało na kłaczki. Zdjęcie RTG wykazało również niepokojące plamy na płucach. Informacje, które znalazłam w internecie wskazują, że to może być nowotwór. Zbyszek guzów ma 5-6 (ciężko mi określić, bo niestety nie daje się specjalnie dotykać), plama na podbrzuszu jest wielkości moreli, może nawet trochę większa, nie wyczułam tam żadnego guza. Oprócz tego ponad normę są wskaźniki LYM (22.8), MID(12.3), GRAN(29.6) MCH (19.7), MCHC (40.3), poniżej normy zaś RBC (5.72), RDW-SD(22.1). Czy są szanse, aby jeszcze wyleczyć mojego Zbyszka?

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2011-12-19
Znaczna leukocytoza raczej świadczy o infekcji, zwykle bakteryjnej, lecz przewlekłe choroby wirusowe, pasożytnicze i itp także mogą przebiegać z leukocytozą. Z groźnych, nieuleczalnych chorób wirusowych sugeruję wykonać testy w kierunku FIV, o ile Zbyszek jest wychodzący to ryzyko zachorowania na tę chorobę jest wysokie.
Zmiany w badaniu RTG płuc mogą sugerować przewlekłe lub podostre zapalenie płuc, lekarz radiolog powinien to dość precyzyjnie określić, czy mamy do czynienia z rozrostem nowotworowym czy zapaleniem. Pierwotne nowotwory płuc u zwierząt zdarzają się rzadko. Zwykle mamy do czynienia z ogniskami przerzutowymi. Najprawdopodobniej skórne guzy to reakcja na podane leki podskórne. W razie wątpliwości należy wykonać biopsję, która rozwieje wszelkie wątpliwości.
Z rzeczy, które warto wykonać to ręczny rozmaz krwi, pozwalający ocenić rozkład ilościowy i jakościowy leukocytów. Zwykle morfologia automatyczna podaje dane zgrubne, prawdopodobnie tak jest w tym przypadku. Jeszcze jedna uwaga, ocena wyrywkowych, tylko zmienionych danych jest zawsze niepełna, obraz krwi, opis badań należy zawsze traktować jako całość i tylko taki jest wartościowy dla lekarza, który odpowiada na pytanie na naszym portalu. Zwykle najlepsze są skany, lub pieczołowicie przepisane, całościowe wyniki.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii