Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii guzki podskórne u psa

Forum

guzki podskórne u psa

Witam! Mam suczkę 6 letnią i troszkę przy kości. Pod skórą robią jej się miękkie guzki, lekko przesuwające się. Czy to groźne? Nie chciałabym narażać jej na niepotrzebny stres operacji ale nie chcę też żeby rozwinęło się to w coś poważniejszego. Nie wiem czy to ma związek ale na łokciach ma zgrubiałą łuszczącą się skórę a jest to pies kanapowo dywanowy.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
Data dodania: 2011-12-06
Witam.
Jakiej wielkości są guzki, w jakich miejscach, od kiedy i jak szybko rosną? Na łokciach prawdopodobnie są to tzw. modzele- przerost skóry spowodowany najczęściej uciskiem. Częściej pojawiają się u dużych ras i psów otyłych. W przypadku wtórnych infekcji bakteryjnych należy zastosować antybiotykoterapię.
norka
4ede2100076fc.jpg
Na tym zdjęciu nie była...
Dziękuję za szybką reakcję. Guzki są mniej więcej 2-3 cm średnicy, jeden jest na grzbiecie a drugi na klatce piersiowej. Nie są bolące bo pies się nie wyrywa, a pojawiły się mniej więcej rok temu i od pół roku nie zauważyłam, aby się powiększały. To duża sunia, mieszanka dalmatyńczyka z czymś podobnej wielkości, waży około 30 kg. Bardzo dużo pije i jak na względnie młodego psa nie wytrzymuje do rana z siusianiem i trzeba z nią wychodzić w nocy.
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
Guzy powinien jednak zobaczyć lekarz i sam ocenić ich konsystencję. Być może to niegroźne tłuszczaki, ale to należy potwierdzić/wykluczyć osobiście w gabinecie. Co do dużej ilości wypijanej wody, wskazane byłoby badanie krwi ( morfologia i biochemia) na czczo oraz badanie porannego moczu. Pozdrawiam

Powrót do tematów | Powrót do kategorii