Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii guzki? na poduszkach łapek

Forum

guzki? na poduszkach łapek

Witam! Bardzo chciałam prosić o poradę w kwestii guzków? pęcherzy? na poduszkach łapek mojego labradora. Najpierw zrobiły mu się dwa takie guzki ( piszę guzki bo nie wiem jak dokładnie je określić) jeden na małym palcu wokół pazura, drugi na poduszce następnego palca tak jakby dotykając.Oczywiście byłam u lekarza, pan doktor powiedział że to według niego zakłucie , może skoszonymi trawami na łące i nakłuł igłą jeden z "bąbli" i wycisnął odrobinę ropy, po czym dał mu antybiotyk w zastrzyku i antybiotyki do brania przez 4 dni. Rzeczywiście trochę się to zmniejszyło, ale teraz takie zmiany zaobserwowałam też na drugiej łapce, na pierwszej znowu się powiększyło. Więc martwię się czy to rzeczywiście zakłucie, bo na obydwu łapach? Dlatego bardzo proszę o odpowiedź, do lekarza na razie nie biegnę bo pies boi się go jak ognia, ucieka, warczy, chociaż normalnie jest super milusińskim, a pan doktor odpłaca mu się tym samym..Straszył też koniecznością podania narkozy i cięcia tych poduszek a ja mam nadzieję że może to jednak nie jest konieczne. Chciałam jeszcze dodać że stan ogólny Bajcika jest bardzo dobry, biega, skacze, nie wygląda na chorego psiaka. Bardzo dziękuję za poprzednie porady :))

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2011-09-15
Dzień dobry
Skoro podczas wizyty udało się usunąć z tych zmian ropę to prawdopodobnie doszło do zakłucia, najprawdopodobniej trawą lub innym ciałem obcym. Wydaje się, że najwłaściwszy sposób postępowania to delikatne usunięcie tej ropy poprzez nakłucie. Po takim zabiegu warto założyć opatrunek lub but ochronny. Prawdopodobnie zastosowanie miejscowych środków dezynfekcyjnych przyśpieszy i usprawni proces gojenia.
Gdyby pojawiały się nowe zmiany warto wykonać z nich badanie bakteriologiczne, nie można wykluczyć, że mamy tu do czynienia z dość zjadliwym szczepem bakterii.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii