Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |
Autor | Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka |
Data dodania: 2012-12-20
Guzy skóry, z wyjątkiem guzów gruczołu mlekowego, powinny być wstępnie rozpoznane przez wykonanie biopsji cienkoigłowej lub klinowej. Także w tym przypadku, o ile został wykluczony guz gruczołu mlekowego, proponowałbym wykonanie bopsji. Skuteczność rozpoznania biopsyjnego jest na tyle duża, że warto taki zabieg wykonać. Pozwoli to ocenić ryzyko metastazy i określić rozmiar tkanek przeznaczonych do usunięcia chrurgicznego. Inną sprawą jest przygotowanie pacjenta do zabiegu, w tym przypadku proponuję wykonać usg jamy brzusznej, badanie moczu, rtg klatki piersiowej, jeśli się Pani bardzo martwi to można także wykonać echo serca. Co do niewłaściwej reakcji na leki to taka sytuacja nie zdarza się często i proszę się tym nie przejmować. W razie wątpliwości służę pomocą. |
olivka |
Data dodania: 2012-12-20
Panie doktorze, bardzo dziękuję za odpowiedź... ja tez właśnie sądziłam, że przed takim zabiegiem należy najpierw ocenić zagrożenie ewentualnym nowotworem w postaci biopsji guzka (czy warto niepotrzebnie narażać kociszkę na obciążenia, związane ze znieczuleniem ogólnym i operacją, zważywszy jej wiek... i fakt że jest bardzo chudziutka i mizerna, choć naprawde żywotna...)... weterynarz w ogóle nie zajął się tym problemem, tylko bezapelacyjnie zaordynował operację... czyli rozumiem, że mam rację w kwestii planowania wstępnych badań krwi, moczu i echa serca, jak też rtg płuc (dla określenia, czy są przerzuty).. ale też rozumiem, że jeśli guzek miałby charakter guzka gruczołu mlekowego, to nie należy kombinować, tylko jak najszybciej przeprowadzic operację wycięcia....
Ma Pan rację, bardzo martwię się o nasza kotkę, jest dla mnie członkiem rodziny... i dlatego te wszystkie wątpliwości, czy stosować metody inwazyjne, które mogą być niebezpieczne dla jej życia i zakończyć je gwałtownie, czy też pozwolić działać naturze i zgodzić się na spokojne "odejście" kotki z zapewnieniem jej maksymalnego komfortu - ewentualnie koniecznych w przyszłości leków przeciwbólowych i naszej bliskości... Pozdrawia serdecznie! olivka |
Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |