Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii guz sutka mlekowego

Forum

guz sutka mlekowego

Witam Mam 9-letnią suczkę jamnikowatą 17 kg lekarz powiedział ok 5 kg nadwagi często miała ciąże urojone, a w Polsce miała ciągle problemy z uszami (zapalenie ucha) dwa razy miała podaną tabletkę antykoncepcyjną Pies zazwyczaj jada suchą karmę i gotowane mięso z ryżem bądź kaszą oraz marchewką a także przysmaki psie Dwa lata temu pierwszy raz miała usunięty guz sutka niestety rok temu sytuacja się powtórzyła i znowu była operowana Za pierwszym razem był to guz 4cm za drugim dwa guzki mniejsze Za każdym razem była pobierana tkanka do analizy i na szczęście wynik był pomyślny nie był to nowotwór złośliwy i lekarz mówił iż jest małe ryzyko wystąpienia kolejnego guzka. Niestety w tym roku znów się pojawiły guzki lecz nie na sutku ale wzdłuż cięcia operacyjnego są to kilkumilimetrowe wzgórka mniejsze od ziarnka groszku jednak widać iż wzbiera się w nich ropa. Czy znowu mam się zdecydować na kolejną operację??? Przy każdej operacji weterynarz mówi iż jest większe ryzyko śmierci suki Bardzo proszę o poradę na stałe mieszkam w Anglii i niestety po raz trzeci muszę skorzystać z usług tutejszych weterynarzy chociaż nie mam dobrej opinii o nich Guzki pojawiły się miesiąc temu ale miałam nadzieję że to zmiany przed cieczką i dlatego sutki mogą być nieco powiększone jednak cieczki jak nie ma tak nie ma Boję się, że coroczne operacje w końcu spowodują śmierć mojej suczki

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2011-06-23
Dzień dobry

W przypadku nowotworów sutków u psa należy wykonać mastektomię jednostronną. Operacja polega na całkowitym wycięciu gruczołów mlekowych. Usuwanie pojedynczych guzów dopuszczalne jest w szczególnych przypadkach. Czasem ogranicza się rozmiar zabiegu ze względu na wiek zwierzęcia lub gdy guzy występują incydentalnie w pierwszej lub drugiej parze gruczołów. Jeśli guzy są rozsiane i występują w obu listwach chirurg decyduje, która listwa powinna być pierwsza usunięta, drugą usuwa się po około 4 tygodniach. Operację należy dzielić na etapy, bo lepiej usunąć listwę z zapasem skóry. Zbyt mały margines tkanek doprowadza do pozostawienia tkanki gruczołowej, co po jakimś czasie kończy się wznową nowotworową.
Czynny układ rozrodczy przyśpiesza wzrost guzów, gdy nie było wykonanej wcześniej kastracji należy tego dokonać podczas usuwania pierwszej listwy mlecznej. Sterylizacja wykonana przed drugą cieczką chroni prawie w stu procentach przed nowotworami listwy mlecznej. Wykonana w późniejszym terminie ogranicza wzrost istniejących guzów.
Operacja zawsze niesie ryzyko powikłań, w tym przypadku do częstych można zaliczyć, krwiak pooperacyjny, oraz kłopoty z ewentualnym gojeniem się rany pooperacyjnej z jej rozejściem włącznie. Operacja wiąże się ze znacznym bólem pooperacyjnym, zawsze należy pamiętać o terapii przeciwbólowej. Zanim psa poddamy zabiegowi konieczne jest wykonanie podstawowych badań klinicznych, badania krwi, być może badania kardiologicznego. Do rutynowego postępowania należy dołączyć wykonanie zdjęcia RTG płuc. Pozwala to wstępnie wykluczyć metastazę i pozwala precyzyjniej określić czas przeżycia po zabiegu. W przypadku wystąpienia przerzutów o wykonaniu zabiegu decyduje właściciel, lecz w takich przypadkach czas przeżycia bez zastosowania chemioterapii zwykle nie przekracza czterech miesięcy.

Opisałem dość ogólnie zagadnienie guzów sutek, starając się nie pominąć żadnego aspektu. W razie wątpliwości czekam na dalsze pytania.
Pozdrawiam

Powrót do tematów | Powrót do kategorii