Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Guz okalajacy jelita cienkiego u psa

Forum

Guz okalajacy jelita cienkiego u psa

Mojemu pieskowi (7-letni szarpei) wycieto guza wraz z jelitem cienkim10cm Po badaniu guza okalajacego jelito stwierdzono-guz zapalny w utkaniu ktorego dominowaly granulocyty kwasochlonne i to wszystko.Po miesiacu sa na kresce jelitowej nastepne 2 po 3cm.Lekarze nie wiedza skad to sie bierze jaka przyczyna byc moze immunologia.Podano antybiotyk i strydy na chybil trafil.Prosze o pomoc

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2012-02-16
Mam pytanie co do diagnostyki, czy było wykonane badanie usg jamy brzusznej i badanie histopatologiczne usuniętego guza. Proszę przesłać opisy tych badań np pod postacią skanów.
Dziękuję.
luna
Data dodania: 2012-02-18

Guz badany byl we Wroclawiu.Material -guz okalajacy jelito.Rozpoznanie-badaniem histopatologicznym przeslanego materialu stwierdzono guz zapalny w utkaniu ktorego dominowaly granulocyty kwasochlonne.To wszystko jaka przyczyna jak leczyc ? nikt nie wie.Pooperacji wyciecia guza10cm po miesiacu przy badaniu USG stwierdzono w kresce jelita dwa kolejne po 2,3 cm.Lekarz leczacy takze nie wie skad to sie bierze przepisal doxycykline 2razy 2tabl dziennie i encorton 1,5 dziennie na zasadzie byc moze pomoze .Co robic dalej.Dodam ze biegunkek nigdy nie bylo i nie ma,apetyk w miare tylko wymioty i chyba bol .Co robic dalej? prosze o porade podobno to nietypowy przypadek ze wzgledu na to i dzieje sie to w kresce jelita i nie ma biegunek

Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2012-02-24
W tym przypadku kolejne operacje raczej nie mają szans powodzenia. Myślę, że należy zastosować leczenie sterydowe immunosupresyjne i osłonę antybiotykową. Powiększanie się guza należy kontrolować wykonując usg. Jaką dawkę encortonu otrzymuje pies?
Opis histopatologiczny jest dość lakoniczny, jeśli leczenie objawowe nie będzie dawać pozytywnych rezultatów rozważyłbym wykonanie kolejnej laparotomii i wysłanie próbek do innego laboratorium.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii