Forum
guz na sledzionie u starszego psa
Moj pies ma 12,5 roku.Jest mieszanka wilczura z kaukazem.Pies po kastracji,bez zbednych kilogramow.Ma dalej bardzo dobry sluch,wzrok.Zauwazylam ostatnio,ze bardzo duzo pije.Zrobilam mu badanie moczu i cukru.Okazalo sie,ze ma b.zle wyniki krwi,duza anemia,bardzo mala krzepliwosc krwi.Weterynarz zbadal go,stwierdzil,ze wyczuwa guza w brzuchu.Zrobilismy mu usg i stwierdzono,ze ma guza na sledzionie.Mam podjac decyzje,czy pozwolic go zoperowac czy to tak zostawic.Bardzo boje sie o tego mojego psiaka,bo to moj najlepszy przyjaciel.Nie wiem,czy mam powtorzyc usg gdzie indziej,bo przeciez sledziona jest po lewej stronie a robiono mu to usg po prawej.Tam tez jest wygolony.Zauwazylam,ze prawa strona jest bardziej wybrzuszona.Powiedziano mi,ze moze byc tak,ze po otwarciu okaze sie,ze nie mozna nic zrobic i wtedy go nie beda wybudzac.Jestem zalamana.Prosze mi doradzic,co mam zrobic.Z gory dziekuje.
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
|
Data dodania: 2012-09-30
Dzień dobry. Ocena ryzyka znieczulenia ogólnego należy do lekarza, który ma je przeprowadzić u danego zwierzęcia. Niezbędna jest do tego dokładna znajomość pacjenta - od oceny ogólnego stanu zdrowia, kondycji, wyników badania klinicznego po wgląd w wyniki badań dodatkowych (krwi, moczu, USG). Jeśli w badaniach tych stwierdzono nieprawidłowości, przed zabiegiem należałoby podjąć próbę ich wyrównania - zależnie od wyników - wspomóc pracę wątroby, nerek, czy też przy silnej niedokrwistości wykonanie transfuzji krwi. Ustabilizowanie stanu ogólnego znacznie zmniejszy ryzyko znieczulenia i samej operacji. Jeśli guz nie jest bardzo duży (co można określić w bad. USG), usunięcie zmienionej nowotworowo śledziony nie powinno nastręczać większych trudności doświadczonemu chirurgowi. Bardzo istotne jest natomiast postępowanie przed- i pooperacyjne. Usuniętą zmianę należałoby poddać badaniu histopatologicznemu, w celu oceny charakteru zmiany (rodzaju nowotworu). Pozwoli to na określenie dalszego rokowania.
|