Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Grzybica u świnek morskich

Forum

Grzybica u świnek morskich

Witam. Jestem posiadaczką dwóch świnek morskich. Jedna jest u mnie rok, a druga została zakupiona 5 miesięcy temu w sklepie zoologicznym. U drugiej ze świnek po kilku dniach zauważyłam łuszczącą się zmianę na uchu, później pojawiły się strupki i grudki ropy. Przeszukując internet doszłam do wniosku, że to grzybica. Zaczęłam smarować ucho maścią pimafucort, po około 3 tygodniach nie było śladu, a sierść na uchu odrosła, jednak zauważyłam, że starsza świnka się zaraziła, a więc zaczęłam smarować także jej ucho. Po jakimś czasie świnki drapiąc się po chorych uszach przeniosły grzyba na łapki. Teraz minęło już kilka miesięcy i codziennie smaruję świnkom uszy i łapki clotrimazolem, ponieważ grzybica ciągle nawraca. Gdybym odstawiła maść chociaż na jeden dzień skóra staje się od razu złuszczona. Dodam, że sama półtora miesiąca temu zaraziłam się od nich i mam grzybicę odzwierzęcą na udzie, byłam u dermatologa, leczę się pimafucortem, travogenem i pevisonem i zmiana już prawie wyleczona. Co mam robić, aby w końcu pozbyć się tego u moich świnek?

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2015-06-12
Dzień dobry. Przede wszystkim należy przeprowadzić odpowiednią diagnostykę (zeskrobina, wymaz). Dokładne określenie czynnika chorobotwórczego powinno stanowić podstawę (skutecznej) terapii, szczególnie w sytuacji braku efektu długotrwałego leczenia objawowego. Zachęcam, również na przyszłość, aby ze świnkami udać się do lekarza weterynarii, optymalnie, specjalizującego się w chorobach gryzoni.
Pantera15
Data dodania: 2015-06-15
Załączam zdjęcia uszu świnek. Nie jestem pewna czy to jeszcze grzybica czy może wysuszona skóra.. Nie znam się na tym, a wizyta w gabinecie weterynaryjnym kosztuje i to sporo. Proszę o pomoc, co dalej robić.
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2015-06-16

Na podstawie samego wyglądu skóry nie da się jednoznacznie stwierdzić przyczyny choroby. Można jedynie ją podejrzewać i zastosować terapię objawową, co zostało już zrobione. Trudno przewidzieć efekty użycia kolejnego leku w ciemno, a przy bezskutecznej wielomiesięcznej terapii - tym bardziej - nie wydaje się to rozsądnym pomysłem. Na tym etapie sensowym rozwiązaniem jest przeprowadzenie dokładnej diagnostyki, w tym wypadku badań dodatkowych w kierunku zaburzeń dermatologicznych. Owszem, wiąże się to z poniesienim większych kosztów.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii