Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Gronkowiec, zapalenie ucha srodkowego

Forum

Gronkowiec, zapalenie ucha srodkowego

Witam mam bardzo duzy problem z moim kotkiem. Znalazlam go w grudniu ubieglego roku i ledwo go odratowano , potem troche kichal , potem jeszcze mial klopoty z uchem .Weterynarz pobral wymaz niestety nie mam tego wyniku , powiedzial mi , ze kot ma w uchu gronkowca, dodal, ze na szczescie nie zlocistego.Nie wiem czy byl robiony antybiogram . Kot mial dostawac sulfonamid ( nie pamietam nazwy napewno cos przekrecam), okazalo sie, ze jest na to uczulony wiec dostal Floron i wydawalo sie ze jest ok. W lipcu wlasciwie z dnia na dzien dostal goraczke, okazalo sie , ze w uchu jest ropa i z ucha poprostu smierdzialo. Tym razem trafilam do innego gabinetu , zrobiono rtg , bylo widac zmiany , zmniejszylo mu sie oko. Znowu zaczal dostawac Floron i jeszcze jakis lek przeciwzapalny . Po 5 tygodniach ( okolo ) zrobiono kontrolny rtg , wydawalo sie , ze jest ok ale po odstawieniu antybiotyku dostal temp. wlaciwie zaraz po dwoch dniach wiec wrocono do floronu, ale w ubieglym tygodniu jeden dzien mial temp. Pobrano mu krew , zeby sprawdzic , czy nie ma kociego aids albo bialaczki ,szczesliwie nie ma , a z ogolnego badania krwi widac , ze ma dosc znacznie podniesiony pozim leukocytow (23.4) Wet. podejrzewa , ze ta infekcja ucha jest ciagle nie zwalczona ale on tez zadaje sobie pytanie dlaczego. Co mozna zrobic ? Pytalam jeszcze raz o wymaz ale oni mowia , ze teraz po tak dlugiej antybiotykoterapii obraz bedzie nieprawdziwy , w dodatku pobranie wymazu ze srodka ucha jest bardzo inwazyjne , ogolnie uwazaja, ze to zly pomysl. Lekarz uwaza , ze kot ma dostawac ten floron jeszcze caly przyszly tydzien , a potem chca zrobic przerwe i zobaczyc co bedzie. Ja sie jednak obawiam ,ze jesli po ponad miesiacu floronu leukocyty sa wysokie to czy teraz te 2 tygodnie beda takie decydujace.Ten jeden dzien temp przy braniu floronu jest niewyjasniony , moze przypadek , moze zle podany zastrzyk ale to tez mnie niepokoi.Bede bardzo wdzieczna za jakis pomysl. Dorota

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Marcin Szczepanik
Data dodania: 2012-09-10
Zapalenia ucha środkowego sa zwykle bardzo trudne w leczeniu, co do użytego antybiotyku nigdy nie stosowałem go w takim przypadku, zwykle zaleca się stosowanie fluorochinolonów, nie mamy antybiogramu wiec trudno wyrokować co będzie skuteczne, jednak tak długie stosowanie leku może skazywać na konieczność jego zmiany. Oczywiście izolacja gronkowca nie za wiele mówi ponieważ bakteria ta jest zawsze obecna u uchu nawet zdrowych zwierząt.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii