Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii FeLV i FIV dodatnie u 13-letniego kota

Forum

FeLV i FIV dodatnie u 13-letniego kota

Witam, nie mogę pogodzić się z diagnozą mojego 13-letniego kota. Czy dodatni wynik testów na FeLV i FIV to już jednoznaczny wyrok? Pozostałe wyniki morfologii - leukocyty 25,00; erytrocyty 5,13; hemoglobina 5,28; hematokryt 0,29; MCV 56; MCHC 18,3; płytki 293; krwinki białe pałeczkowate 8; segmentowane 86; limfocyty 6. Badania zrobiono 5 dni temu, kot miał 40 stopni gorączki, nie jadł i spał od 24 godzin, miał mętne oczy z białymi zgęstnieniami jakby "obłoczkami" w przedniej komorze oka. Dostał antybiotyki, leki przeciwzapalne, kroplówkę nawadniającą, następnego dnia temperatura spadła znacznie poniżej 37 stopni, antybiotyk kontynuowano przez 5 dni. Steroidy w dużym stopniu usunęły zmętnienie, ale "obłoczki" pozostały. W tej chwili, 7 dni od diagnozy, podawane są steroidy, które poprawiły mu samopoczucie, ale je bardzo mało i po dłuższym czasie od jedzenia wymiotuje (nie strawiony w większości pokarm). Czy nie ma już dla niego żadnej nadziei? Nie kwalifikuje się na interferon? Nic już nie można zrobić, tylko czekać na pogorszenie, a wtedy już tylko eutanazja? Może jednak jakiemuś kotu się udało i jest nadzieja...

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2011-11-03
Dzień dobry.
W przypadku przeprowadzania badań kontrolnych u klinicznie zdrowego kota, dodatnie wyniki testów można uznać za wątpliwe. Wówczas wskazane jest powtórne wykonanie testu i/lub skorzystanie z bardziej zaawansowanych technik, opartych np. na biologii molekularnej (test PCR). Jednak w sytuacji, w której mamy do czynienia z wyraźnymi objawami ogólnymi (i laboratoryjnymi) wyniki należy niestety uznać za pewne. Obie choroby nadal są nieuleczalne i na obecnym etapie naszej wiedzy nie dysponujemy terapią przyczynową tzn. eliminującą źródło problemu - w tym wypadku odpowiednich wirusów. Pozostaje leczenie objawowe, paliatywne, czyli mające na celu próbę poprawy komfortu życia zwierzęcia. Zwykle opiera się ono na podawaniu wysokich dawek silnych leków przeciwzapalnych i przeciwbólowych oraz na nawadnianiu i leczeniu wspomagającym zależnie od potrzeb. Jeśli takie postępowanie przynosi widoczne, satysfakcjonujące efekty warto je kontynuować. W przeciwnym razie, aby nie przedłużać niepotrzebnie cierpienia zwierzęcia, należy rozważyć eutanazję. Przykro mi, że nie mam dla Pani innych wiadomości.
Pozdrawiam.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii