Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii eozynofilowe zapalenie dziąseł a przyspieszona przemiana materii

Forum

eozynofilowe zapalenie dziąseł a przyspieszona przemiana materii

Witam. Jestem właścicielką czteroletniego kastrowanego Maine Coona. Mój kot od zawsze był bardzo wybredny w kwestii jedzenia i miał niedowagę jednak w ciągu ostatniego pół roku stwierdziłam u niego znaczącą utratę wagi. Najbardziej niepokojącymi objawami był dla mnie niesamowicie śmierdzący stolec i fakt, że zaraz po jedzeniu kot leciał do kuwety W styczniu tego roku udałąm się z nim do weterynarza (wówczas ważył 5.1 kg) Weterynarz stwierdził eozynofilowe zapalenie dziaseł, które zdaniem lekarza może być też przyczyną przyspieszonej przemiany materii. Kot otrzymał pierwszą dawkę sterydów, która zatrzymała objawy zgodnie z planem na trzy tygodnie. Kolejna dawka sterydów pomogła już jedynie na półtora tygodnia a kot dalej tracił na wadze. Natomiast czerwone obwódki wokół dziąseł zanikły. Obecnie ma 4,7 kg. Podczas ostatniej wizyty weterynarz zalecił podawanie wyłącznie karmy hipoalergicznej, której mój kot nie chce jeść i urata wagi dalej następuje. Na moje wyraźne polecenie lekarz wykonał badanie krwi i poinformował mnie, ze watroba i nerki kota działają prawidłowo. Zastanawiam się czy diagnoza postawiona przez weterynarza jest prawidłowa. W żadnych źródłach nie znalazłam powiązania pomiędzy zapaleniem dziąseł a problemamy z wchłanianiem pokarmu. Czy jest możliwe, że przyczyny utraty wagi mojego kota leżą gdzie indziej? Jakie badania powinnam wykonać aby ułatwić postawienie właściwej diagnozy?

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Tomasz Kutrzuba
Data dodania: 2012-03-20
Witam. Zakładam, iż kot jest odrobaczony. Warto zrobić badanie krwi pod kątem trzustki - amylaza, lipaza, GGT. Wykonać badanie stolca - próbę kliszową oraz zbadać kał na pasożyty włącznie z pierwotniakami. Warto też (po pobraniu próbek kału) spróbować zasiedlić w układzie pokarmowym właściwą florę bakteryjną, podając kilkakrotnie doustny preparat dla zwierząt, np. fatrogerminę. Być może to częsty problem z mikroflorą. Po wykonaniu tych czynności i badań będzie można postawić diagnozę lub/i zlecić dalszą diagnostykę, by móc leczyć właściwe schorzenie.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii