Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii enroixil flavour 150 mg

Forum

enroixil flavour 150 mg

Witam! Mam 4 letniego kota 5,5 kg i ostatni zaczął często wchodzić do kuwety i posikiwać po kropelce. Potem zaczął posikiwać po domu w różnych miejscach. Udałam się do weterynarza a on stwierdził zapalenie pęcherza, dostał 3 zastrzyki to był o piątek. W sobotę poszłam znowu na zastrzyk, była tam pani wet. , która dała 1 zastrzyk po którym kot po 2 godz zaczął się dziwnie zachowywać. Chodził nerwowo po domu miałczał, ział , był cały gorący i drapał się w miejscu podania zastrzyku - po następnych 2 godz przeszło. W niedzielę dostał kolejne 3 zastrzyki antybiotyk, no-spe i jakiś steryd . Było wszystko ok. W poniedziałek dostałam do domu tabletki enroixil flavour 150 mg po 1/4 tabl raz dziennie. J właśnie chodzi mi o to drapanie. Tak mocno drapie że aż ma rany i placki po sierści. Czy to może być alergia na ten lek? Czy go odstawić czy dalej podawać? Co zrobić żeby się nie drapał? Dziękuję za pomoc.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Tomasz Kutrzuba
Data dodania: 2012-11-06
Witam. Enroxil może powodować reakcje alergiczne, raczej objawowe ze strony układu pokarmowego; czasem nadmierna apatię lub nerwowość (często połączoną ze świądem); jednak jeśli występuje jakiś niepożądany objaw, należy udać się do lekarza wet. i po ustaleniu co się konkretnie dzieje, zmienić lekarstwa. Enrofloksacyny nie powinno się łączyć z niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi, z niektórymi innymi. Uczulenie na chinolony nie jest wcale rzadkie, natomiast przy ostrych objawach nie należy zwlekać i lek zastąpić innym dokładnie dobranym preparatem.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii