Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Egzema u owczarka

Forum

Egzema u owczarka

Witam, mam 8-letniego owczarka niemieckiego, u którego od pewnego czasu na całym ciele zaczęły pojawiać się różowe, wilgotne rany, którym towarzyszy bardzo nieprzyjemny zapach. Miejsca zapalne, które były gorące, pies intensywnie wygryzał i rozdrapywał. Weterynarz stwierdził, że pies cierpi na egzemę mokrą, spowodowaną uczuleniem na wieprzowinę, otrzymał on antybiotyk a ja całkowicie wyeliminowałam wieprzowinę z jego diety. Pierwszy tydzień kuracji antybiotykiem przyniósł upragnione rezultaty, rany zaczęły się goić, temperatura miejsc zapalnych wróciła do normy a nieprzyjemny zapach ustąpił, pies przestał lizać i rozdrapywać rany, które zrobiły się suche a w ich okolicy zaczęła wypadać sierść, stał się o wiele spokojniejszy i wróciła mu chęć do zabawy. W tym czasie różowa, wilgotna rana w okolicy pachwin całkowicie się zagoiła i zmieniła barwę na czarną. Jednak niestety w następnym tygodniu problemy powróciły, mimo że pies nie ma w ogóle styczności z wieprzowiną. Mój owczarek co trzy dni otrzymuje antybiotyk, dostał też komplet witamin i osłonę przy stosowaniu antybiotyku. Jednak problemy nie ustępują, powstają nowe rany, temperatura miejsc zapalnych jest wysoka a nieprzyjemny zapach powrócił. Pies wydaje się osłabiony, momentami bardzo ciężko oddycha, widać, że cierpi. Zaniepokojona brakiem rezultatów kuracji, zaczęłam szukać innych źródeł problemów ze zdrowiem naszego psa. Podczas przeglądania licznych forów weterynaryjnych natrafiłam na zdjęcia psa z niedoczynnością tarczycy, który podobnie jak mój Max w okolicy nosa ma o wiele mniej sierści i bardzo suchą skórę (w porównaniu ze stanem sprzed kilku miesięcy). Sądzę, że bardzo istotny jest fakt, że podczas konsultacji u weterynarza pies nie miał przeprowadzonych szczegółowych badań ani pobranego wymazu z ran, weterynarz postawił diagnozę „egzema mokra” jedynie po obejrzeniu ran i nieprzyjemnym zapachu. Bardzo proszę o szybką odpowiedź, co może dolegać mojemu psu?

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
Data dodania: 2011-08-17
Witam.
Jak sama Pani zauważyła w takiej sytuacji powinno się wykonać zeskrobinę( potwierdzenie/wykluczenie choroby pasożytniczej) oraz wymaz, a następnie wysłać na posiew z antybiogramem, aby wiedzieć na jaki antybiotyk wrażliwe są bakterie obecne w ranach. Antybiotykoterapia powinna trwać ok 4- 6 tygodni. Często poza bakteriami przyczyną przewlekłych schorzeń skóry są również grzyby, dlatego w tym kierunku także należy wysłać materiał do badania i w razie potrzeby przeprowadzić długą terapię. Poza lekami i suplementami diety ( bardzo ważne są kwasy omega 3 i 6, biotyna, cynk) warto stosować szampony lecznicze.
U dorosłego psa wskazane jest badanie krwi. Natomiast co do alergii wykonuje się testy z krwi lub testy skórne, jednak są dość kosztowne. Dlatego jeśli problemem są nawracające stany zapalne skóry z towarzyszącym świądem, warto wprowadzić karmę dla alergików ( dostępne w każdej lecznicy) na 8 tygodni. W tym czasie pies nie powinien nic innego nie dostawać do jedzenia.
Pozdrawiam.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii