Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Dziwny wygląd penanta

Forum

Dziwny wygląd penanta

Witam, jestem posiadaczką około 5 letniego samczyka penanta. ostatnio zaniepokoił mnie jego wygląd. Pióra na brzuszku zaczęły robić się zielone i seledynowe część lekko błękitna, czarne pióra lotek robią się białe, piórka generalnie zrobiły się matowe i ptaszyna zaczęła brzydko pachnieć. Po wypuszczeniu z klatki z siada na jej szczycie i uparcie macha skrzydłami, ale wygląda to tak jakby miał problem z poderwaniem się do lotu. Zauważyłam też, że ostatnią zmianę upierzenia miał jakby mniejszą, trwała krócej, teraz nawet nowe piórka które się pojawiły wyglądają w ten sposób. Nie wiem co się dzieje, ptaszek jest wesoły, ćwierka, niszczy wszystko w zasięgu dzioba, je normalnie, tylko niepokoją mnie te piórka, nie zmieniałam karmy, nie miał kontaktu z innymi ptakami (więc raczej wykluczam możliwość zarażenia się czymś) odżywka na piórka nie pomogła, ptaszek ma czystą i zadbaną klatkę,stały dostęp do świeżego pokarmu, wapnia i czystej wody. Przed przyniesieniem zwierzątka do domu wyniosłam z niego również wszystkie kwiaty które mogłyby być dla niego potencjalnie groźne po zjedzeniu. Czy może to być wina np nadmiaru bądź braku jakiejś witaminy? czy też jestem skazana na latającego skunksa? Dodatkowo zauważyłam, że jego dziób zaczyna jakby obłazić schodzi z niego jedna warstwa nie wiem jak to wyjaśnić wygada dokładnie tak jakby płatki skóry schodziły ma to miejsce tylko na dole dzioba. Może to nie jest ważna informacja ale staram się podawać mu również świeże warzywa i owoce najczęściej są to umyte i obrane marchewki które uwielbia i jabłka, czasem obrane ze skórki białe winogrona. Czy może to by wynik złej diety? wykluczam też kontakt z lekami bo są zamknięte poza zasięgiem ptasiego dzioba. Będę wdzięczna za jakąkolwiek pomoc.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Andrzej Krajewski
Data dodania: 2013-10-17
Witam,
Rozella jest 5-letnia ale jak długo jest u pani, ile pierzeń przeszła, skąd pochodzi? Czy wyskubuje pióra, czy same wypadają, jak wyglądają mieszki piór?
Bez obejrzenia papugi i jej zbadania trudno postawić diagnozę.
Możliwy jest niedobór minerałów, zakażenie bakteryjne mieszków piór ale również niestety może to być PBFD - Choroba Dzioba i Piór Papug - choroba wirusowa. Jeśli jest podejrzenie PBFD to trzeba zbadać krew papugi na tego wirusa.
Pozdrawiam
Andrzej Krajewski
Gosia89
Data dodania: 2013-11-02
Papuga jest u mnie od 2011 roku. Wcześniejsze pierzenia przebiegały prawidłowo ptak nie wyskubuje sobie piór, mieszki piór wygldają normaknie nie auważyłam żadnej anomalii papuga ostatnio ma problemy z ocena odległości często zdarza się że ibuha się o meble, przestał opuszczać klatkę. Nie zuważyłam też ran bądź zmane skórnych na ciele zwierzęcia. 
Wcześniej ptak nie chorował, jest z pewnego źródła gdyż został zakupiony od hodowcy wskazanego przez sekcje papug wolierowych polskiego towarzystwa kynologicznego. okolice kloaki są czyste czasem pojawia się biegunka. Poza karmą podstawową którą ptak był karmiony już u hodowcy podaję mu świeże umyte obrane owoce i warzywa ma stąły dostęp do czystej przegotowanej wody, kostki z wapniem oraz podaję mu odżywkę na pióra.
Lekarz weterynarii: Andrzej Krajewski
Data dodania: 2013-11-11
Witam,
Proszę w pierwszej kolejności zbadać krew w kierunku PBFD. Jeśli nie będzie lekarza,który pobierze krew z żyły to ostatecznie można trochę mocniej obciąć pazur i uzyskać kroplę krwi.Ew zbadać wyrwane pióro z końcówką mieszka pióra. Dalsze postępowanie zależeć będzie od wyniku badania.
Pozdrawiam
A. Krajewski

Powrót do tematów | Powrót do kategorii