Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |
Autor | Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Andrzej Krajewski |
Data dodania: 2013-10-17
Witam,
Rozella jest 5-letnia ale jak długo jest u pani, ile pierzeń przeszła, skąd pochodzi? Czy wyskubuje pióra, czy same wypadają, jak wyglądają mieszki piór? Bez obejrzenia papugi i jej zbadania trudno postawić diagnozę. Możliwy jest niedobór minerałów, zakażenie bakteryjne mieszków piór ale również niestety może to być PBFD - Choroba Dzioba i Piór Papug - choroba wirusowa. Jeśli jest podejrzenie PBFD to trzeba zbadać krew papugi na tego wirusa. Pozdrawiam Andrzej Krajewski |
Gosia89 |
Data dodania: 2013-11-02
Papuga jest u mnie od 2011 roku. Wcześniejsze pierzenia przebiegały prawidłowo ptak nie wyskubuje sobie piór, mieszki piór wygldają normaknie nie auważyłam żadnej anomalii papuga ostatnio ma problemy z ocena odległości często zdarza się że ibuha się o meble, przestał opuszczać klatkę. Nie zuważyłam też ran bądź zmane skórnych na ciele zwierzęcia.
Wcześniej ptak nie chorował, jest z pewnego źródła gdyż został zakupiony od hodowcy wskazanego przez sekcje papug wolierowych polskiego towarzystwa kynologicznego. okolice kloaki są czyste czasem pojawia się biegunka. Poza karmą podstawową którą ptak był karmiony już u hodowcy podaję mu świeże umyte obrane owoce i warzywa ma stąły dostęp do czystej przegotowanej wody, kostki z wapniem oraz podaję mu odżywkę na pióra. |
Lekarz weterynarii: Andrzej Krajewski |
Data dodania: 2013-11-11
Witam,
Proszę w pierwszej kolejności zbadać krew w kierunku PBFD. Jeśli nie będzie lekarza,który pobierze krew z żyły to ostatecznie można trochę mocniej obciąć pazur i uzyskać kroplę krwi.Ew zbadać wyrwane pióro z końcówką mieszka pióra. Dalsze postępowanie zależeć będzie od wyniku badania. Pozdrawiam A. Krajewski |
Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |