Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Dziwny ogonek u pinczera

Forum

Dziwny ogonek u pinczera

Mam pinczerka średniego, suczka skończy niedługo 8 lat. W grudniu zdiagnozowano u niej alergie pokarmową. Dostaje karmę hipoalergiczną. Wczoraj zauważyłam u niej pod ogonkiem, na końcówce i nad odbytem tak jakby pogrubioną skórę koloru słoniowego. Widzę także ze na ogonku zaczyna jej schodzić sierść. Sunia się dosyć często liże w tamtych miejscach. Proszę o poradę, co to może być...

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2012-05-14
Może to być objaw zaburzeń hormonalnych związanych z układem rozrodczym - czy suczka jest wykastrowana? Podobne zmiany występują także przy niewydolności tarczycy lub może to być objaw miejscowej choroby skóry, należy brać pod uwagę miejscową nadczynność gruczołów łojowych.
Alergia zwykle objawia się u psów młodych, czy wcześniej nie było objawów wskazujących na alergię?
aniusia22
Suczka była 3 lata temu kastrowana. Hormony tarczycy był juz badane niedawno i wyszlo wszytsko ok.
aniusia22
Zmiany skorne zaczeły sie w czerwcu tametgo roku. Pierwszą rzecza jaka podal weterynarz byl steryd w zastrzyku i skierowano mnie do weterynarza dermatologa. Tam stweirdzono u niej grzybice i leczono grzybice ketokonazolem i tabletkach i szamponie. objaw  swiadu, luszczcy zapalenia i powierzchowenj grzybicy ustapil na ok miesiacu, po czym ponownie powrocil i zwnou bylo podawane to samo. i  tak było 2 kolejne razy. caly czas to samo. Od ok grudnia zmienilam weterynarza tam zrobiono jej porzadne padania skóry na pasaozyty itp. oraz badanie na tarczyce, oczyszczono gruczoly okoloodbytnicze ktore byla mocno zapelnione i stwierdzono alergie pokarmowa. Musialam psa przestawic na karme hipoalergiczna(wczesniej przez reszte poprzedniego zycia pies byla karmiony karma frolic oraz normalnym  jedzeniem ludzkim). Zalecono mi kapiel w nizoralu oraz nacieranie zmian plynem na atopowe zapaleni skory( nie pamietam nazwy, wiem ze kupowalam to w aptece). Wyniki badań byly pozytywne nie stwerdzono zmian tarczycowych ani nuzycy. Probowałam kilka karm weterynaryjnych ale niestety objawy sa tak jak juz wczesniej pisalam na chwilke obecna.
Data dodania: 2012-05-18
Czy u psa występuje świąd i czy są inne zmiany skórne poza ogonem?
aniusia22
Data dodania: 2012-05-19
Poza ogonkiem wystepuje drobne zaczerwienienie na brzuchu oraz łupież. Nie występuje swiad.
Data dodania: 2012-05-21
Zwykle pierwsze objawy alergii pojawiają się u zwierząt młodych, jednym z ważnych objawów jest świąd. Oczywiście to nie wystarcza by stwierdzić, że mamy do czynienia z alergią. Ale świąd jest jej ważnym objawem, zwykle pojawia się pierwszy lub razem z zaczerwienieniem.
Na ogonie zwykle mamy do czynienia z nadczynnością gruczołów łojowych, jest to zmiana czysto kosmetyczna, chyba że dojdzie do powikłania w postaci zakażenia bakteryjnego.
Zwykle wystarcza codzienna toaleta, zastosowanie środków przeciwłojotokowych. Ostateczne rozpoznanie można postawić po wykonaniu biopsji skóry.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii