Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Dziwne zachowanie kota

Forum

Dziwne zachowanie kota

Witam. Mam dwuletniego kocura. Od początku był osowiały, spokojny, czasem jednak był ruchliwy. Dzisiaj (15.12.2011r.) po powrocie z podwórka zauważyliśmy u niego niepokojące objawy, tzn: przy próbie podniesienia go odskakuje i przeraźliwie miauczy tak jakby go coś bolało, przy dotykaniu tylnych łap wydawało mi się, że też go bolą. Podeszłam do niego, gdy siedział koło drzwi i zaczęłam głaskać i jak popatrzałam mu w oczy to wydawały się groźne, jakby miał zaraz skoczyć na mnie. Nigdy wcześniej tak nie było. Po niedługim czasie udał się do innego pokoju, położył się pod stół, a jak zerknęłam do niego to miał przestraszone oczy. Próbował za chwile wstać i sam na siebie ,,warknął''. Potem mój chłopak go zawołał i przyszedł, dał się pogłaskać, był spokojny. Skok na szafę nie sprawił mu trudności, jednak po chwili zamiauczał. Chciałabym się dowiedzieć, co mogło spowodować te zmiany u niego. Czego moga to być objawy? Proszę o szybką odpowiedź. Pozdrawiam.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
Data dodania: 2011-12-16
Witam.
Kot jest wychodzący, zatem nie można wykluczyć urazu mechanicznego, walki z innymi zwierzętami. Jeśli zachowanie nie zmieni się, warto pokazać kota lekarzowi, który zbada go i oceni czy będą konieczne badania dodatkowe np. RTG, badanie krwi, USG. Pozdrawiam

Powrót do tematów | Powrót do kategorii