Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii dziwne narośla w okolicy oczu u falistej

Forum

dziwne narośla w okolicy oczu u falistej

Witam, mam problem z moją papużką, a dokładniej samiczką falistą ;( dostałam ją miesiąc temu od wujka. Niestety nie potrafię dokładnie określić jej wieku , ale napewno jest to osobnik dorosły. Od jakiegoś czasu zauważyłam ,że Lulu ma na oczach(obu) jakies dziwne narośla, i wydaje mi się, że przeszkadzają jej.. nie wiem co to może być i martwi mnie, że może to byc coś poważnego. Dodam, że ' to coś' odstaje. i się powiększa przez co napewno niewyraźnie widzi. ;( I często się drapie. Nie wiem co to może być, bardzo dbam o to aby w klatce było czysto. karmidełka często i dokładnie wyparzam. Często też spryskuję ją wodą, ona to lubi. Zauważyłam również, że ma jakieś przebarwienia na dziobku. ;( niestety w okolicy nie ma żadnego weterynarza który znałby się na chorobach papużek falistych..:( Czy ktoś mógłby mi pomóc?;( gdzieś przeczytałam , że to może być świerzbowiec i należy delikatnie smarować te narośla maścią CROTAMITON raz na kilka dni, a w międzyczasie mieszanką z oleju parafinowego i wazeliny. Czy mogę postąpić w ten sposób? Czy po jakimś czasie narośla odpadną? Proszę o pomoc, bedę bardzo wdzięczna.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Andrzej Krajewski
Data dodania: 2011-08-04
Witam,
Z opisu rzeczywiście można podejrzewać świerzbowce. Świerzbowce atakują przede wszystkim dziób i łapki oraz okolice oczu. Crotamiton jest jednym z kilu leków stosowanych przy inwazji świerzbowców. Można stosować smarowanie nim na przemian z olejem parafinowym. Stosować też na łapki. Trudno mi powiedzieć czy narośla odpadną ponieważ ich nie widzę, więc nie mogę ich ocenić.
Pozdrawiam
A.Krajewski
schweigen
Data dodania: 2011-08-08

Stosowałam maść Crotamiton w miejsca wystepowania narośli oraz wazelinę z olejem parafinowym.i po 2 dniach narośla znikneły, papużkę to swędziało więc zdrapała je..miejsca te już są zagojone prawie w pełni z czego bardzo się cieszę. Ale papużka strasznie się drapie, po całym ciele i puszy jakby chciała coś z siebie zrzucić. wcześniej tego nie robiła tak często. świerzbowiec pewnie jest na całej skórze tzn larwy i jaja, czy możliwe że się nasilił? Bo co z tego, że narośle znikneły kiedy ona się prawie cały czas drapie. Co mam zrobić? Proszę o poradę jeśli to możliwe.

Lekarz weterynarii: Andrzej Krajewski
Data dodania: 2011-08-09
Witam,
Jeśli papużka drapie się po całym ciele to już raczej nie jest świerzbowiec.Mogą to być inne pasożyty bytujące na skórze i piórach lub reakcja alergiczna na coś, np.właśnie na Crotamiton. Najlepiej pokazać papużkę lekarzowi wet aby obejrzał pióra i skórę. Z braku takiej możliwości należy odstawić crotamiton i teraz stosować już tylko sam olej. Świąd powinien w ciągu kilku dni się zmniejszyć jeśli to reakcja na crotamiton. Smarowanie samym olejem powinno wystarczyć.  Bo inny stosowany lek przeciwko świerzbowcom aplikowany raz w tygodniu również jest dostępny tylko u lek weta.
Pozdrawiam
AK 

Powrót do tematów | Powrót do kategorii