Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |
Autor | Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Andrzej Krajewski |
Data dodania: 2011-08-04
Witam,
Z opisu rzeczywiście można podejrzewać świerzbowce. Świerzbowce atakują przede wszystkim dziób i łapki oraz okolice oczu. Crotamiton jest jednym z kilu leków stosowanych przy inwazji świerzbowców. Można stosować smarowanie nim na przemian z olejem parafinowym. Stosować też na łapki. Trudno mi powiedzieć czy narośla odpadną ponieważ ich nie widzę, więc nie mogę ich ocenić. Pozdrawiam A.Krajewski |
schweigen |
Data dodania: 2011-08-08
Stosowałam maść Crotamiton w miejsca wystepowania narośli oraz wazelinę z olejem parafinowym.i po 2 dniach narośla znikneły, papużkę to swędziało więc zdrapała je..miejsca te już są zagojone prawie w pełni z czego bardzo się cieszę. Ale papużka strasznie się drapie, po całym ciele i puszy jakby chciała coś z siebie zrzucić. wcześniej tego nie robiła tak często. świerzbowiec pewnie jest na całej skórze tzn larwy i jaja, czy możliwe że się nasilił? Bo co z tego, że narośle znikneły kiedy ona się prawie cały czas drapie. Co mam zrobić? Proszę o poradę jeśli to możliwe. |
Lekarz weterynarii: Andrzej Krajewski |
Data dodania: 2011-08-09
Witam,
Jeśli papużka drapie się po całym ciele to już raczej nie jest świerzbowiec.Mogą to być inne pasożyty bytujące na skórze i piórach lub reakcja alergiczna na coś, np.właśnie na Crotamiton. Najlepiej pokazać papużkę lekarzowi wet aby obejrzał pióra i skórę. Z braku takiej możliwości należy odstawić crotamiton i teraz stosować już tylko sam olej. Świąd powinien w ciągu kilku dni się zmniejszyć jeśli to reakcja na crotamiton. Smarowanie samym olejem powinno wystarczyć. Bo inny stosowany lek przeciwko świerzbowcom aplikowany raz w tygodniu również jest dostępny tylko u lek weta. Pozdrawiam AK |
Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |