Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii dziwna zmiana na brzuchu kota

Forum

dziwna zmiana na brzuchu kota

Witam, mam 2,5 letniego kociaka "dachowca", tydzien temu zauważyłam na jego brzuszku (między tylnymi łapami) małą rankę ze strupkiem, twardość i opuchliznę wokoło. Obawialam się najgorszego, ponieważ rok temu u kota przprowadzono zabieg usunięcia komórek rakowych z płatka ucha (które miały właśnie formę małej niegojącej się ranki). Lekarz stwierdził, żę opuchlizna i rana na brzuszku to raczej nie nowotwór a ukłucie i zapalenie tkanki tluszczowej wokolo (dodam, że kot wychodzi na zewnątrz i ma kontakt z innymi kotami). Przepisał lek przeciwzapalny. Po 4 dniach zauważyłam, że ranka nie ma już strupka ale tak jakby skóra podeszła krwią (kolor ciemny, wręcz czarny) i opuchlizna lekko się powiększyła. Kot zachowuje się normalnie (bawi się, je, opuchlizna nie jest bolesna). Czy powinnam skontrolować jeszcze raz tę zmianę czy to jest normalny efekt działania leku (lek nazywa się Metacam-nie wiem czy istnieje na rynku polskim...). dziękuję bardzo za odwpoiedź pozdrawiam serdecznie

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
Data dodania: 2010-11-27
Witam, najprawdopodobniej jest tak jak powiedział Pani weterynarz, zmiany do których doszło po 4 dniach mogą być skutkiem wylizywania przez kota tej ranki (chyba że uniemożliwiła to Pani przez założenie kołnierza). Proponuję założyć kotu kołnierz ochronny i jeśli ranka nie będzie się zmniejszała to należy zadziałać miejscowo antybiotykiem (tylko na receptę). W tej sytuacji wykluczenie nowotworu (choć wydaję się on w tym przypadku mało prawdopodobny) możliwe jest na podstawie badania histopatologicznego (biopsja). Reasumując: jeśli ranka mimo ochrony przed lizaniem nie zacznie znikać po trzech dniach to należy skonsultować się z lekarzem, który widział wcześniej tę zmianę.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii