Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii dziwna choroba psa

Forum

dziwna choroba psa

Mam problem z moim siedmioletnim psem. Od jakiegoś czasu ciągle się drapie. Nie ma pcheł. Kilka dni temu na szyi, uchu i łapie wykryłam twarde guzki. Część z nich była już rozdrapana. byłam u miejscowego weterynarza, ale on nie wie co to za choroba. Dał antybiotyk w zastrzyku, który podaję od czterech dni. Swędzenie nie ustaje. Boję się, że to może być coś zakaźnego (mam szczeniaka Golgena i dwoje dzieci). Mój pies jest wykastrowany od 2006 r. Nie wiem co mam robić. Dodam, że w moim mieście nie ma specjalisty zajmującego się tylko małymi zwierzętami. Proszę o jakieś sugestie, co to może być.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2011-10-03
Dzień dobry.
Wykwity skórne w postaci guzków nie są niestety specyficzne dla jednej konkretnej jednostki chorobowej. W takich przypadkach nie ma innej rady jak przeprowadzenie badań dodatkowych w celu znalezienia przyczyny problemu. Oprócz badania klinicznego zwykle konieczne jest wykonanie zeskrobin, wymazu, badania lampą Wooda, itp. Jeśli wyniki badań wykluczą zaburzenia wyłącznie dermatologiczne, wówczas należy poszukać choroby ogólnoustrojowej, dającej objawy skórne. Istnieje więc dużo możliwości i dużo potencjalnych jednostek chorobowych, które trzeba po kolei eliminować z listy rozpoznań różnicowych, aż uda się znaleźć tę właściwą. Nie jest to łatwa droga, ale tylko dzięki dokładnej diagnostyce jesteśmy w stanie osiągnąć miarodajne efekty. Stosując wyłącznie leczenie objawowe bez postawienia rozpoznania, działamy po omacku i trudno przewidzieć efekty takiego postępowania.
Pozdrawiam.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii