Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Dziwna alergia psa.

Forum

Dziwna alergia psa.

Witam. Mam psa kundelka, jest to suczka przybłęda tak więc dokładnego wieku nie jestem w stanie określić. Jest ze mną od 9 lat, myślę że może mieć około 10 lub 11. Nasz problem trwa już od dawna, nie wiem co robić. Każda kolejna wizyta u lekarza weterynarii jest coraz droższa oraz nie przynosi skutku. Problem jest taki: na skórze psa występuje bardzo dużo czarnych i szarych przebarwień, szczególnie na brzuchu i w okolicach ogona. Mam wrażenie, że problemem są tylko te w okolicach ogona, bo pies ciągle się gryzie i ma w tym obszarze bardzo dużo ran. Odrobaczam Misię ziółkami które kupuję w sklepie zoologicznym, uważam że sa one bardzo dobre i moge wyeliminować problem robaków. Nie zauważyłam na jej ciele żadnej pchły, aczkolwiek przeczytałam w internecie że może to być uczulenie, a te zabarwienia i grudki ziemi to właśnie pchły. Kąpiele nic nie dały. Czy może to być jakaś alergia? Misia ma napady gryzienia, w zasadzie co chwilę. Przez to ma coraz więcej ran. Niektóre są pokryte już strupami, inne jakby mazią. Być może ważne jest też to że ma bardzo nieprzyjemny zapach z pyska i STRASZNIE gubi sierść. Praktycznie przez cały rok. Nie wiem już co mam robić, bo nie stać mnie na te wszystkie porady lekarzy. Chciałabym pomóc mojemu psu, nie mogę patrzeć jak ciągle się męczy. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam, Patrycja

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2011-11-04
Dzień dobry.
W przypadku takiej lokalizacji zmian faktycznie warto wykluczyć obecność pcheł. Prostym i tanim badaniem w tym kierunku jest tzw. test bibułowy, polegający na szukaniu odchodów pcheł (kiedy nie można znaleźć dorosłych pasożytów). Badanie polega na zaobserwowaniu charakterystycznego wyglądu rozpuszczających się pchlich odchodów na mokrej ligninie. W przypadku podejrzenia inwazji pasożytów wewnętrznych warto wykonać badanie kału. Nie jest ono drogie i również stosunkowo łatwe do wykonania. Próbki kału zbieramy przez 3 kolejne dni i jako próbę zbiorczą zanosimy do gabinetu weterynaryjnego.
Warto również wykluczyć problemy z opróżnianiem zatok (gruczołów) okołoodbytowych. Czasem zalegająca w nich wydzielina może powodować dyskomfort objawiający się świądem/bólem, szczególnie jeśli dochodzi do rozwoju stanu zapalnego.
Jeśli te najprostsze przyczyny zostaną wykluczone, wówczas konieczna jest dokładniejsza diagnostyka. Po kolei za pomocą odpowiednich badań (zeskrobin, wymazów/posiewów) z listy możliwych rozpoznań różnicowych eliminuje się choroby pasożytnicze, grzybicze, bakteryjne. Dopiero potem można rozważać alergiczne tło choroby.
Pozdrawiam.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii