Forum
Dwumiesięczny piesek ma zapalenie migdałków
Witam mój dwumiesięczny piesek czeka na szczepienia przeciwko parwowirozie i nosówce , pierwszą turę ma już za sobą 2 września, aktualnie ma zapalenie migdałków i pokaszluje, prawdopodobnie zaraził się ode mnie, w poniedziałek dostał zastrzyk przeciwzapalny, który moim zdaniem nie pomógł, dzisiaj zastrzyk został powtórzony, jeśli ten nie pomoże dopiero po weekendzie dostanie antybiotyk,cały czas daję mu Cebion, witaminę C w płynie, dzisiaj znowu zaczął pokaszliwać, bardzo się martwię, że już dawno powinien dostać antybiotyk, nie chce aby zachorował na którąś z tych wirusowych chorób przez te zwlekanie. Aby zachować ostrożność nie wypuszczam go na podwórko tylko do lekarza i z powrotem. Co o tym wszystkim mam myśleć, czy lekarz dobrze postępuje?
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
|
Data dodania: 2011-09-23
Czasem warto poczekać z podaniem antybiotyku, które w weterynarii są zwykle nadużywane. Często jest to związane z oczekiwaniami właścicieli, efekt musi być widoczny szybko i być długotrwały. Proszę się nie martwić, że lekarz zwleka z antybiotykiem. W takich przypadkach leczenie objawowe może przynieść zaskakująco dobre efekty. Warto jednak sięgnąć wtedy oprócz podania leków przeciwzapalnych po inne leki wspomagające leczenie. Można jeszcze podać leki wykrztuśne, zmniejszające przekrwienie błony śluzowej, przeciwkaszlowe. Wskazane jest ograniczenie spacerów w wietrzne, chłodne dni oraz należy podawać ciepłą wodę do picia, a karma nie może być podawana z lodówki..
|