Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii duże zwierze

Forum

duże zwierze

Witam, moje pytanie nie będzie zbyt typowe, bo dotyczy "większego zwierzątka". A mianowicie koń (wałach) rasy małopolskiej, lat 7 o dobrym stanie zdrowia, w treningu ujeżdżeniowym. Problem pojawił się ok. tygodnia temu - koń podczas jazdy w siodle nagle zaczął się usztywniać. Po zdjęciu siodła ewidentnie pokazuje ból mięśni biegnących wzgłuż kręgosłupa (grzbietu). Zaczęłam stosować wcierki rozgrzewające, koń pracuje teraz wyłącznie na lonży aby nie obciążać kręgpsłupa. Proszę o pomoc bo nie wiem co mogę jeszcze zrobić aby mu pomóc. Pozdrawiam.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Tomasz Kutrzuba
Data dodania: 2012-06-01
Dość trudno coś wywnioskować bez zbadania zwierzęcia, czy też bez wiedzy o tym, czy wcześniej przydarzały mu się problemy zdrowotne. Według mnie, należy konia zbadać i wykonać rtg kręgosłupa. Bo może to być stan zapalny, ale może też - przesunięcia, deformacje, uszkodzenia w obrębie kośćca kręgosłupa. Wówczas domowe sposoby kuracji nie będą skuteczne. Dopóki sprawa jest niejasna, radzę przed wizytą lekarską nie siodłać konia, nie obciążać go w żaden sposób, a lonżować tylko ze stępowaniem.
Zdarza się, że poza wiedzą właścicieli/opiekunów koni, czasem dochodzi do położenia wierzchowca z siodłem, pokonywanie przeszkód z przeciążeniem, bez rozgrzewek itp. Wszystkie tego typu sytuacje grożą kontuzjami także grzebietów wierzchowców, zwłaszcza gdy są one wypożyczane do rekreacji czy nauki.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii