Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Dusznosci oraz smrod z pyska

Forum

Dusznosci oraz smrod z pyska

Witam. Mam 15 letniego psa-kundla , ktory ma ataki dusznosci przewaznie w nocy. Trwa to okolo 10min i juz do rana jest spokoj. Czasem ataki ma 2 razy w nocy. Pies juz jest bardzo stary slabo slyszy ,widzi . Strasznie mu smierdzi(inaczej nie da sie opisac) z pyska. Kupowalam mu wszystkie pokarmy , przysmaki na "odswiezenie" oddechu nic nie pomogly. Zmienialam wielokrotnie posilki to tez nic nie poskutkowalo. Jestem przed wizyta niestety musze czekac 2 tygodnie. I juz sie niecierpliwie co sie dzieie z psiakiem.Te objawy ma okolo pol roku.Na poczatku tylko psikal dzisiaj to juz nie mozna tak tego nazwac.Przygotowuje sie na najgorsze . Wiem ze pies juz jest stary i dobrych wiadomosci nie uslysze:( Bardzo prosze o porade . Chce sie przygotowac do wizyty.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
Data dodania: 2012-12-03
Witam.
Konieczne jest przeprowadzenie badania by ustalić przyczynę ataków oraz zapachu z jamy ustnej. Brzydki zapach zapewne pochodzi z kamienia nazębnego oraz stanu zapalnego dziąseł- kamień powinno się usunąć w znieczuleniu. W przypadku Pani psa konieczność tego zabiegu oceni lekarz przeprowadzający badanie, ponieważ przed ewentualnym znieczuleniem należy wykonać badanie kliniczne oraz badanie krwi i echo serca by zminimalizować ryzyko znieczulenia o ile Pani pies będzie zakwalifikowany do zabiegu. Natomiast do zdiagnozowania przyczyny duszności poza badaniem klinicznym wskazane jest echo serca, ekg i prawdopodobnie RTG. Bez tych badań trudno jednoznacznie powiedzieć co może być przyczyną. Pozdrawiam

Powrót do tematów | Powrót do kategorii