Forum
drgawki u kociaka
Witam, od dwóch tygodni mam w domu kotkę- ma w tej chwili 2m-ce i 2 tygodnie. Odkąd jest u nas zauważyliśmy , że ma drgawki. W momencie "rozjeżdżają" się jej łapki, ma rozszerzone źrenice i drży "pulsacyjnie", ślini się i traci na chwilę kontakt. Po około 5 minutach wszystko wraca do normy tzn. bawi się, normalnie je. Martwię się bo przecież to mały kotek i wcześniej się z czymś takim nie spotkałam. Istotna wiadomość: kotka była leczona na koci katar, dostawała antybiotyk i lek przeciwzapalny, którego nazwy niestety nie pamiętam. Nasz weterynarz zasugerował nam odstawienie tego leku i tak zrobiliśmy jednak sytuacja się powtarza. Myślę nawet , że ataki mogą występować codziennie- my widzimy je tylko w weekendy kiedy jesteśmy w domu. Ostatnio tzn. dzisiaj nawet dwa razy. Proszę o odpowiedź co może dolegać kici i jakie mogą być przyczyny. Dodam, że w tej chwili nie przyjmuje żadnych leków. Z góry dziękuję.
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
|
Data dodania: 2011-12-05
Trudno jednoznacznie napisać jaka to może być przyczyna. Właściwą diagnostykę trzeba rozpocząć przez wykonanie badań krwi, badania neurologicznego, rtg płuc, usg jamy brzusznej. Mało prawdopodobne by była to padaczka idiopatyczna. Przyczyną raczej jest infekcja, zaburzenie metaboliczne, uraz - możliwy ale mało prawdopodobny.
|