Forum
Drgawki, osowiałość
Witam!.Mam 4 letnią suczke Płochacza Niemieckiego, od dwoch dni jest osowiała, chodzi z podkulonym ogonem, nie interesuje ja zabawa z piłka, space gdzie zawsze wpadała w szał gdy widziała smycz lub piłkę, do tego ma problemy z chodzeniem, potrafi zejsc ze schodów, ale wejsć juz nie ptorafi, patrzy się jedynie na schody, zrobi dwa kroki na stopień, zawacha sie jakby miałą sie przewrócić i się cofa.Trzeba ją wnieść.Traci równowage za kazdym razem gdy próbuje wejsc na schody.W wiekszosci czasu stoi w miejscu i się patrzy, od czasu do czasu pomachujac podkulonym ogonem, mimo braku zadnego wyiłku stoi z językiem na wierzchu i ciężko dyszy.Gdy się położyła zaobserwowałem spinanie mięśni/drgawki w okolicy szyi/głowy korpusu tak jakby pdoczas wdechu.Oddech nierówny, raz głebszy ,raz płytszy.Od wczoraj praktycznie co chwile chce wyjsc na dwór, po czym na dworze stoi w bezruchu i trzeba ja wnieść.Od wczoraj również nie pije, ma problemy z wejsciem na łózko.Zaobserwowałem tez wrazliwosc tak jakby na dotyk w okoliczy szyi/głowy.Mimo musnięcia czasami potrafi zapiszczec głośno wydawałoby się bez powodu.
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
|
Data dodania: 2011-12-01
Psa w tak ciężkim stanie musi zawsze obejrzeć lekarz. Opisane objawy chorobowe mogą świadczyć o ciężkiej chorobie metabolicznej, zatruciu, infekcji. Pod uwagę należy brać babeszjozę i bezwzględnie ją wykluczyć. Diagnostyka musi rozpocząć się od badania klinicznego i badania krwi. Tylko takie postępowanie może uratować życie psa. Które w tak opisanym przypadku jest poważnie zagrożone.
Wdrożone leczenie początkowo powinno być objawowe, ale bez postawienia szybkiego rozpoznania prawie do zera maleją szanse na wyzdrowienie tej suczki.
|