Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Drgawki (?) , czkawka u kota

Forum

Drgawki (?) , czkawka u kota

Witam, mam problem z moim kotem, ponieważ już od kilku dni kot ma drgawki. nie są to zwykłe drgawki jak np podczas snu... przypominaja one czkawke... to wygląda tak jakby kot mial czkawke caaały czas. w dodatku jak go macam po brzuszku, zeby sprawdzic czy to nie brzuszek boli to na mnie warczy (mimo że to kot ;) ) . Jego złość jest tym wieksza im bardziej macam w kierunku żołądka i wątroby. kot ma 10 lat, jest kastratem. jak dotąd żywiony był kitiketem zwykłym lub sporadycznie dla kastratow... ale od tygodnia zaczełam mu podawać Royala dla kastratow. błędem może bylo, ze stopniowo mu nie wprowadziłam tej nowej karmy tylko sypalam non stop? druga sprawa jest taka ze od 3 miesiecy w domu jest mały piesek rasy Beagle, strasznie lubi sie bawic z kotem... no i nie wiem... moze to powoduje nerwy u kota (nerwica kocia?) i dlatego pojawily sie drgania? może i kocur nie stresuje sie obecnościa psa, bo czasem sam go zaczepia... ale moze jest juz za stary na takie męczarnie z młodym pieskiem? Proszę o poradę bo strasznie sie martwie o niego, on drga nawet jak spi... do weta z nim nie pojde dzis bo sobota... czy moge mu podac cos uspokajającego i ewentualnie nospe na rozluznienie mięsni?

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
akasprzyk1991
Data dodania: 2014-02-01
dodam jeszcze, że to raczej nie serduszko bo go osłuchiwałam i serduszko bije normalnie. te drgawki nie są zależne od bicia serca.
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2014-02-02
Dzień dobry. Przede wszystkim należy odróżnić drżenia o drgawek (skóry/mięśni czy kończyn /całego ciała). W przypadku drżeń możemy mieć do czynienia z tzw. zespołem falującej skóry, który może mieć podłoże stresowe. Jesli natomiast mamy do czynienia z drgawkami, konieczna jest dokładna diagnostyka mająca na celu znalezienie ich przyczyny (badanie ogólne, neurologiczne, badania dodatkowe: np. krwi). Przed wizytą u lekarza warto wykonać nagranie (choćby telefonem komórkowym), aby oprócz opisu, móc pokazać jak wyglądają niepokojące objawy. Leków uspokajających nie powinniśmy podawać samodzielnie, niezbędna jest do tego odpowiednia wiedza. Poza tym zwykle są one sprzedawane na receptę lub w przypadku leków weterynaryjnych na miejscu w gabinecie.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii