Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Domniemana wścieklizna?

Forum

Domniemana wścieklizna?

Długo zastanawiałam się ,gdzie mogę się zalogować i poprosić o radę, właściwie o wsparcie. Tak jak w tytule martwię się pewnym niejednoznacznym zdarzeniem i pewnie zostanę potraktowana niepoważnie, ale spróbuję. Na drodze jadąc do pracy za miasto widzę padłe zwierzęta i pewnie nic w tym dziwnego, ale dopadła mnie taka sytuacja, gdzie musiałam wczoraj na poboczu napompować koło i jak to kobieta nie jestem w tych sprawach wprawiona, ale udało mi się. Już w domu okazało się , że podczas tej czynności zadrapałam sobie 2 palce i tu rozpoczęła się moja faza domysłów. Czy możliwe jest zarażenie się wirusem wścieklizny, gdyby hipotetycznie najechało się kołem na padlinę i czy w ten sposób można przenieść wirusa powiązując go z moim przypadkiem? Czy wirus mógłby w ten sposób przetrwać i zarażać? Proszę o jakiekolwiek opinie! Szczerze się przyznam, że wstydzę się swoich obaw, ale one mnie męczą.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2011-09-09
Dzień dobry. Proszę się nie niepokoić, jest to bardzo mało prawdopodobne. Co prawda, wirus wścieklizny może przetrwać w tkankach, w niskich temperaturach do kilku dni, ale ogólnie jest bardzo wrażliwy w środowisku i w wysuszonej ślinie ginie w ciągu kilku godzin. Dlatego nie ma możliwości zarażenia się tą chorobą bez kontaktu z chorym zwierzęciem. Drogą zakażenia człowieka jest wyłącznie pogryzienie przez chore na wściekliznę zwierzę lub podrapanie pazurami, na których znajduje się świeża ślina. Pozdrawiam.
nekita
Data dodania: 2011-09-09
Bardzo, ale to bardzo dziękuję za odpowiedź. Ulżyło mi, bo ostatnie dni stały się dla mnie jakimś niewyobrażalnym koszmarem, że natychmiast powinnam się szczepić i w ogóle.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii