Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii dieta dla psa: wrażliwe jelita plus kryształy w moczu!

Forum

dieta dla psa: wrażliwe jelita plus kryształy w moczu!

jak w temacie proszę o pomoc w znalezieniu dobrej karmy dla psa z problemami ostatnio się cuś popsuło, badania moczu wykazały kryształy trójfosforanu amonowomagnezowego i kryształy fosforanu wapnia. pies do teraz karmiony z powodzeniem dla jelit i sierści karmą Taste of the wild pacific stream, z przerwą na Canidae rybną. a tu teraz pojawia się klops - trzeba szybko odstawić karmy rybne bo się pojawiły kryształy. i zakaz ryb, najlepiej kurczaka. ktoś może nam polecić jakąś dobrą karmę, najlepiej bezzbożową [mój pies źle reaguje na zboża w karmie, miał badania kału nie trawi włókien roślinnych], dla psa wrażliwego, który na złe karmy reaguje bólem wzdęciami i krwistą biegunką, który najlepiej się miał na rybie z ziemniakami, ale teraz ryby nie może jeść, na wersji TOTW z jagnięciną były bóle, na brit care z jagnięciną była MASAKRA biegunkowo żołądkowa. jak próbowałam go doprowadzić do równowagi zjadł mał worek royal canin medium sensible - i od strony jelitowej było ok. nie jestem specjalnie przekonana do royala, zwłaszcza na dłuzszą metę z uwagi na BHA, ale trochę nie wiem co wybrać :/ czy warto zainwestować w rc vet urinary? czy karma jest dobra dla psa o wrażliwych jelitach? czy rc medium sensible będzie dobrym wyborem na te kryształy w siuśkach? pies rasy beagle, prawie 6 lat, aktywny, waga w normie, apetyt na wszystko więc nie mam problemu ze smakowitością karmy, zapotrzebowanie energetyczne większe niż średnie [by utrzymał wagę zawsze dostaje trochę więcej karmy niż zaleca producent na wiek/wagę] myślę nad RC urinary ale czy karma nadaje się dla psa o bardzo wrażliwych jelitach? proszę o pomoc i porady

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2012-10-23
Trudno się odnieść to tak wyrywkowo przedstawionego problemu. Nie przytoczyła Pani ani jednego konkretnego badania, na którym mógłbym oprzeć swoje dalsze rozważania. Proszę o przesłanie wyników badań. Niektóre zamieszczone informacje prawdopodobnie zostały źle podane. W moczu nie powstają kryształy fosforanu wapnia, prawdopodobnie chodzi tu o szczawian wapnia.
Chciałbym także wiedzieć jakie badanie zostało wykonane by sprawdzić czy pies nie trawi włókien roślinnych.
Co do wyboru karmy, to jeszcze nie powstała karma, która zadowoliłaby wszystkich, proszę spróbować z Royalem, ale także może być Hills, Eukanuba, Purina czy Specific, są to karmy łatwo dostępne w lecznicach weterynaryjnych. Po prostu trzeba spróbować.
Czasem kryształy będą się tworzyć mimo odpowiedniej diety, może to wynikać ze zbyt małej podaży wody, z małej liczby spacerów, z pierwotnych infekcji bakteryjnych, z wrodzonych predyspozycji do tworzenia kryształów. Dlatego na problem trzeba spojrzeć szerzej, nie tylko przez pryzmat odpowiedniej karmy. Kompleksowe działania, badania moczu i krwi, badania obrazowe, odpowiednia dieta pozwolą przynajmniej ten problem mieć pod kontrolą.

Proszę o kontynuację w powstałym wątku.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii