Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Dawkowanie karmy dla maltańczyka

Forum

Dawkowanie karmy dla maltańczyka

Witam, Jestem właścicielką 15 miesięcznego bez rodowodowego maltańczyka od szczeniaka je karmę i podaje mu w dawkach jak dla psa 4 kg bo myślałam że tyle będzie ważył, teraz waży ok 7 kg weterynarz twierdzi że jego waga jest prawidłowa (chociaż ja uważam że 1 kg mógłby zgubić) postanowiłam pozostawić już tą wagę którą ma ale nie chce żeby więcej przybrał. Zastanawiam się tylko czy nie powinnam zmienić dawek karmy skoro jego waga jest większa? Mój pies jest strasznym żarłokiem i ciągle chce jeść. Jest może jakiś sposób żeby nauczyć psa wolnego jedzenia bo mój maluch strasznie szybko i zachłannie je a właściwie to połyka karmy w ogóle nie gryzie. Z góry dziękuję za pomoc.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2012-09-30
Dzień dobry. Jeśli pies nie ma nadwagi, wystarczy stosować się do zaleceń producenta danej karmy. Na każdym opakowaniu jest podane ile gramów karmy należy podać na ilość kilogramów psa na dobę. Duża część psów, szczególnie tych o usposobieniu łasuchów, je w sposób bardzo łapczywy. Nie ma niestety jednej prostej rady rozwiązującej taki problem. Można podzielić dawkę dobową na większą ilość posiłków, można też konkretną dawkę karmy przypadającą na dany posiłek podawać psu stopniowo i powoli. Jak można się łatwo domyśleć wymaga to sporo cierpliwości. Można jednak mieć nadzieję, że po pewnym czasie, uda się choćby w pewnym stopniu zmienić psie nawyki żywieniowe.
paulina1804
Data dodania: 2012-09-30
Witam,
Czyli powinnam jednak zwiększyc dawkę karmy jak da psa 7kg po mimo tego że od małego dostaje dawki na 4kg. Boje się czy jak zwiększe dawki takie jak właściwie podaje producent to czy pies raptem nie utyje weterynarz twierdzi że ma dobrą wage ale więcej nie powinien przybierać. Z drugiej strony mysle że skoro od małego dostaje dawki na 4kg to może jego organizm jest już przyzwyczajony do takich dawek i nie ma potrzeby zwiększania.
Dziekuję za pomoc.
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski
Data dodania: 2012-10-01
Jeśli lekarz ocenił, że pies jest w dobrej kondycji i nie ma nadwagi, nie widzę przeszkód, żeby dostosować dawkę pokarmową do obecnej masy ciała. W przeciwnym razie zbyt mała ilość pokarmu (w tym wypadku prawie 50%) może doprowadzić do niedoborów żywieniowych. Dawkę powinniśmy zwiększać stopniowo. Regularne kontrole masy ciała np. co miesiąc pozwolą ocenić, czy pies niepotrzebnie nie przybiera na wadze.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii