Forum
Czym karmić bernardyna alergika ???
Mam 8 letniego bernardyna krótkowłosego, jest alergikiem na białko zwierzęce, kukurydze, pszenice oraz ma problemy z jelitem ( choroba Crohna ), często skubie trawę, kilka razy w miesiącu ma wzdęcia. Wcześniej dostawał Ariona Premium Lamb & Rice, jednak mając problemy skórne zmieniłem na Mera DOG PURE Salmon & Rice 12,5 kg. Sierść jest ładniejsza, pachwiny już się nie czerwienią, ale nadal pies skubie trawę i ma wzdęcia. Do tego karma podrożała na 169 zł za 1,5 kg a przy dawce 500 gr starcza wyłącznie na 25 dni. Chciałbym prosić o radę, czy przy problemach skórno jelitowych mojego psa mogę zmienić obecną karmę na inną ?? bardziej ekonomiczną np Brit Care Adult Sensitive Salmon & Patato ?? lub ENOVA Breeders Bag ENOVA Adult Sensitive 20 kg ??? martwi mnie tylko jeden składnik w obu karmach "tłuszcz drobiowy", bernardyn nie może jeść mięsa kurzego. Być może Państwo zaproponują jakąś karmę na problemy mojego pieska ??? I czemu ciągle skubie trawę ??? Będę wdzięczny za radę i pomoc. Pozdrawiam. Maciek
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Tomasz Kutrzuba
|
Data dodania: 2012-07-15
Według mnie, należy zmienić karmy gotowe na przygotowywane w domu. Możemy w lecznicy opracować dietę, spis produktów z opisem przygotowania pokarmu; jednak w tej sprawie proszę o kontakt z nami. W meilu proszę dokładnie podać przebieg choroby, leczenia, podawane leki i suplementy.
W sytuacji, gdy zwierzę nie trawi białka drobiowego, większości zbóż, nie ma sensu kolejna zmiana karmy, wręcz szkodzi.
Skubanie trawy to instynktowne działanie psa, by ulżyć sobie w problemie trawiennym.
|