Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii czy to atopia?

Forum

czy to atopia?

mój 5-letni pies-mieszaniec,wagi około 45kg. z powodu mego dłuższego wyjazdu był na "przechowaniu" u mego brata, którego uwielbia. tak że to nie może być problem natury psychicznej.pies w okresie opadów atm.,gdy zmoknie ma zaczerwienioną skórę i się okropnie drapie do krwi,po kilku zastrzykach[nie znam nazwy] wszystko przechodzi do następnego zmoknięcia[nie lubi deszczu i nie chce wtedy wychodzić]. miał też tasiemca[wyleczonego], obecnie nie widzę w kale członów,ale pies schudł.oprócz tego strasznie się drapie, na grzbiecie, przy ogonie już jest niemal łysy.zauważyłam też,że drapie jedno ucho, które jest zaczerwienione od wewnątrz, i pomimo że nie jest pieszczochem wręcz domaga się drapania za tym uchem.niby nie ma w nim żadnej wydzieliny, ale w ogóle od psa brzydko pachnie.pies nosi obrożę p/pch.,ale zauważyłam u niego pchłę.aha, na obu końcówkach uszu ma zgrubienia,jakby strupy. pies u brata całymi dniami "urzędował" na podwórku, z drugim psem-"łańcuchowym",który od czasu do czasu robi sobie "wycieczki w plener". ale tamten pies wygląda zdrowo.mój normalnie je i pije, normalnie się załatwia i zachowuje.i mam problem,bo pensję biorę 10-tego, i w tej chwili nie stać mnie na lekarza, a pies się męczy. jak mu pomóc? czy są jakieś domowe sposoby? ewentualnie tanie leki bez recepty? pozdrawiam .

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Tomasz Kutrzuba
Data dodania: 2011-12-30
Jeśli zauważyła Pani pchłę na psie, to świąd, zwłaszcza w okolicy lędźwiowej, może byc objawem Alergicznego Pchlego Zapalenia Skóry - to skutek alergii na ślinę pcheł. Jeśli pies reaguje alergicznie na tą slinę, to wystarczy ukłucie jednej, by sie drapał nawet przez kilka tygodni. Profilaktyka polega na takim doborze preparatu przeciwpchelnego, który bedzie skuteczny. W momencie pojawienia się alergii trzeba oczywiście znieść dodatkowo jej objawy. Najlepiej zrobić to u lekarza, który dobierze odpowiedni lek w zależności od nasilenia objawów. W wyjatkowych wypadkach, jesli świąd jest duży, a nie ma Pani mozliwości podejścia do lekarza, można podać jedną tabletkę Zyrtecu, ale nie jest to rozwiązanie na stałe i proszę poprzestać na tej jednej tabletce. Jesli nie zniesie to objawów, wizyta lekarska jest konieczna. Prosze pamietać, że nie zawsze objawy skórne muszą być alergią. Jesli przyczyna świądu jest inna, to podawanie róznych tabletek na własna rekę może sprawę pogorszyć, tak jak i odkładanie wizyty u lekarza.
Jeśli skóra psa brzydko pachnie, może to być grzybica. Wyjasniało by to cześciowo zmianę na uchu. Trudno tutaj postawić diagnozę bez zobaczenia Pani psa. Zalecałbym zrobienie badania zeskrobiny skóry, wtedy lekarz będzie mógł Pani na 100% procent powiedzieć, z jakiego powodu występują wyżej wymienione objawy.
Bardzo trudno jest makroskopowo - tzw. gołym okiem - stwierdzic obecność pasożytów jelitowych. Skoro był leczony w związku z tasiemczycą, to warto by było dla bezpieczeństwa Pani i rodziny potwierdzić skuteczność takiego leczenia oddając do badania parazytologicznego kał psa z kolejnych trzech dni (próbka wielkości orzecha laskowego z każdego stolca wystarczy)

Powrót do tematów | Powrót do kategorii