Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |
Autor | Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski |
Data dodania: 2012-02-13
Dzień dobry. Nie, na szczęście nie można. Źródłem zarażenia wścieklizną jest wyłącznie kontakt z chorym zwierzęciem (najczęściej przez pokąsanie).
|
galadier |
Data dodania: 2012-02-13
Panie Doktorze, bardzo, ale to bardzo Panu dziekuję. Przewertowałam tyle stron i artykułów i wciąż nie mogłam sie uspokoić-nie byłam pewna co o tym myslec, choć zródła nie podają takiej możliwosci to jednak wolałam zasięgnąć opini specjalisty. Naczytałam się o zakażeniu bablowcem i od razu mi sie ten temat nasunął- czy zwierzę może zakazić pokarm, który pózniej zjedzony przez człowieka staje sie zródłem zakażenia...Jednak jeżeli w tych nerwach umiem czytac- to musi tu byc bezposredni kontakt z chorym zwierzęciem.
Dziekuję raz jeszcze. |
galadier |
Data dodania: 2013-04-01
Dzień dobry Panie Doktorze, w tamtym roku zaczęłam ten watek, otrzymałam od Pana odp za która jestem wdzięczna, ale zapytam jeszcze- czy to, że wscieklizną mozna sie zarazić wyłącznie przez kontakt ze zwierzęciem jest uwarunkowane tym, że wirus ten zyje tylko na lub w danym zwierzęciu, a jego wydzieliny np pozostawione gdzieś , nawet po krótkim okresie czasu nie są już grozne, bo jakby'oddzielone od własciciela'? Tak na logike, w takim przypadku byłaby to choroba raczej spowodowana brakiem higieny, prawda?Bo jak zauwazyć w badz na czymś ewentualne wydzieliny zwierzęcia, gdy jego samego brak?Brak bezposredniego kontaktu z zywym badz padłym zwierzeciem(jego wydzielinami) równa sie brak ryzyka- czy tak przyjąć i dać sobie spokój?Nurtuje mnie to, więc musiałam spytać.
Dziekuję za cierpliwość:)pozdrawiam:) |
Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |