Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Czy można zarazić się wścieklizną od innego człowieka?

Forum

Czy można zarazić się wścieklizną od innego człowieka?

Dzień dobry, chciałabym zapytać czy istnieje możliwość zarażenia się wścieklizną od drugiego człowieka? Miesiąc temu mojego chłopaka ugryzł pies, po tygodniu zgłosił się do lekarza, który podał mu cykl 5 szczepionek. Nie wiadomo czy pies był chory. Interesuje mnie czy ja jako osoba, która ma z nim bliski kontakt mogę być zarażona? Pozdrawiam.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Tomasz Kutrzuba
Data dodania: 2012-08-14
Wścieklizna to straszna, śmiertelna choroba i jeśli wystąpią objawy neurologiczne - nie ma ratunku. Przenosi się przez kontakt bezpośredni z zainfekowanymi płynami org. zarażonego - np. śliną czy krwią. Jeśli taki kontakt był - bezwzględnie należy się zaszczepić. Nawet jeśli kontakt dotyczył osoby, która nie ma objawów, a mogła mieć kontakt ze wścieklizną. W Polsce mamy niestety przypadki wścieklizny, także w miastach u zwierząt domowych.
paula1dg
Tak, tylko w internecie czytam, że dotąd nie są znane przypadki zarażenia się od drugiego człowieka i że wirus ten traci wirulentność po zarażeniu człowieka. Interesuje mnie czy JA powinnam się zaszczepić, jako osoba mająca styczność z osobą pogryzioną przez psa?
paula1dg
Napisałam być może nieprecyzyjnie. Nie miałam styczności z psem, tylko z człowiekiem.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii