Forum
Czy mój pies ma tasiemca?
Witam. Wczoraj byłam z moim rocznym yorkiem u weterynarza gdyż od paru dni piesek w nocy mi wymiotował. Poza tym nie zauważyłam nic niepokojącego w jego stanie zdrowia. Był wesoły bawił się jak zwykle, apetyt też miał jak zawsze i weterynarz stwierdził że pies ma tasiemca. Stwierdził to przez to, że piesek ma lekko zmatowiałą sierść i stan zapalny dziąseł. Zapytał też czy w ostatnim czasie burczało mu w brzuchu i gdy powiedziałam że tak powiedział że to na pewno tasiemiec.Mój pies nigdy nie miał pcheł ani żadnych insektów. Kąpany jest średnio co dwa trzy tygodnie gdyż przebywa w domu i jest czysty. A co do zapalenia dziąseł to ma podwójne zęby i zastanawiam się czy to mogło by być powodem tego zapalenia. W kupie pieska też nigdy nie zauważyłam żadnych robaków ani insektów. Tylko martwi mnie to że gdy się zwymiotował wczoraj w nocy widziałam tak jakby jakąś ruszającą się cienką nitkę. Gdy chciałam to sprzątnąć już nigdzie jej nie było. Proszę o pomoc bo pies śpi w moim łóżku często mnie liże zdarza się że przez przypadek nawet po twarzy i boję się że mogłam się zarazić i reszta mojej rodziny również jeśli to rzeczywiście tasiemiec. I chciałabym wiedzieć czy łatwo zarazić się tym robakiem jeśli doszło do polizania przez psa i nie umycia rąk. Proszę o pomoc!
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
|
Data dodania: 2011-11-29
Witam. Stwierdzenie tasiemczycy na podstawie burczenia w brzuchu jest co
najmniej brawurowe. Jeśli w wymiotach widziała Pani robaka -
prawdopodobnie glistę, to należy zebrać kał psa z trzech dni i oddać do
badania. Wtedy uzyska Pani bardziej pewną diagnozę. Co do zagrożeń
płynących z parazytoz polecam przeczytać artykuł na naszym portalu.
http://www.portalweterynaryjny.pl/artykuly/profilaktyka/odrobaczanie-24.html
Pozdrawiam.
|