Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Czy mój kot ma świerzb?

Forum

Czy mój kot ma świerzb?

Witam. Mam 4 letniego kota, którego od 2 lat trzymam na podwórku. Parę dni temu zaobserwowałam małe białe podłużne przebarwienia na skórze w dodatku na głowie odklejające się. Występują delikatnie na uchu i intensywniej głowie,a w miejscu, w którym się odkleją brakuje sierści. Powinnam się z tym zgłosić do weterynarza? Czy to może być świerzb?

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Tomasz Kutrzuba
Data dodania: 2012-04-26
Opisana zmiana pasuje raczej do lokalnej grzybicy. Także strup po zadrapaniu (przez tego samego kota lubi innego, podczas walki) może schodzić razem z włosami. Jeśli te zmiany nie powiększają się i dość szybko zarastają sierścią, to raczej nie ma powodów do niepokoju. Jeśli robią się coraz większe i liczniejsze, to wtedy należy pilnie udać sie do lekarza.
Świerzbowiec uszny daje objawy w postaci ciemnobrunatnej, suchej i dość obfitej wydzieliny w kanale słuchowym, zazwyczaj w obu uszach. Dodatkowo świąd jaki przy tym występuje, może skutkować rankami na głowie od częstego drapania - podobnymi do takich, jak opisane przez Panią. Proszę więc zajrzeć kotu do uszu i sprawdzić, co tam się dzieje. Oczywiście w razie wątpliwości zawsze można podejść z kociakiem do lekarza weterynarii, który oceni jego stan fachowym okiem.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii