Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Czy mogę mieć kotka??

Forum

Czy mogę mieć kotka??

Witam. Mam mały problem- jakiś czas temu razem z żoną wzięliśmy 8-tygodniową kotkę ze schroniska. Kotka po czterech godzinach zaczęła się słaniać na łapkach, więc pojechaliśmy do weterynarza- niestety zdechła. Po około dwóch tygodniach wzięliśmy kolejną kotkę z zadbanego domu. Na początku było w porządku. Postanowiliśmy odwiedzić weterynarza, który dał środki na świerzb, pchly i odrobaczenie. Jakieś dwa dni później kotka przestała jeść i stała się osowiała, wymiotowała. Jeżdziliśmy do weterynarza ale nic nie pomagało. Pojechaliśmy do kliniki dla zwierząt ale to też nic już nie pomogło. Straciliśmy drugiego kociaka. Stąd mój problem - chciałbym wziąć kolejną kotkę, ale czy możliwe, że coś jest nie tak w mieszkaniu czy zwykły pech?? Co mogło im zaszkodzić? Pierwsza kotka nawet nic nie zjadła. Druga jadła suchą i mokrą karmę whiskas junior.Obie miały żwirek lawendowy. Będę wdzięczny za odpowiedź.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
Data dodania: 2011-09-28
Witam.
Opisana sytuacja może wskazywać na panleukopenię ( chorobę zakaźną). Prawdopodobnie zakażony był pierwszy kot i przyniósł wirusy do państwa domu. Niestety wirus utrzymuje się w warunkach domowych do 6 miesięcy, dlatego nowy kot prawdopodobnie zaraził się już w domu. Rozpoznanie stawia się po przeprowadzeniu wywiadu i badania klinicznego oraz po wykonaniu testu na FPV, a materiałem do testu jest kał pobrany bezpośrednio z odbytu. Ponieważ kotków już niestety nie ma, nie można stwierdzić czy to na pewno była ta choroba. Dlatego w tej sytuacji proponuję adopcję kota zaszczepionego przynajmniej dwukrotnie, a najlepiej aby drugie szczepienie było wykonane po 12 tym tygodniu życia. Więcej wiadomości na temat wspomnianej choroby znajdziecie państwo na naszym portalu w dziale artykuły, choroby zakaźne. Pozdrawiam
najkel
Data dodania: 2011-09-28
W takim razie wstrzymamy się z adopcją. Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii