Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Czerwona narośl w nozdrzu: 1,5 roczny byk

Forum

Czerwona narośl w nozdrzu: 1,5 roczny byk

Witam, U jednego z moich byków (1,5 roku) zauważyłem czerwoną narośl w nozdrzu (około 3 miesiące temu). Początkowo była niewielkich rozmiarów i praktycznie niezauważalna. Obecnie zasłania w dużym stopniu ujście nozdrza (drugie jest czyste). Byk nie traci na wadze - je i pije normalnie. pozdrawiam

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2011-12-01
Myślę, że jest to spowodowane ciałem obcym, które wbiło się w okolicę nozdrzy. Może to powodować nadmierny rozrost ziarniny. Rozstrzygające byłoby pobranie wycinka na badanie histopatologiczne. Gdyż nie można także wykluczyć podłoża nowotworowego.
Lekarz weterynarii: Michał Sosnowski
Data dodania: 2011-12-10
Powyższe objawy mogą wskazywać na rozwój wirusa brodawczycy. W tym wypadku samoistne wyleczenie powinno nastąpić po około 6 miesiącach. Jeśli narośl będzie się rozrastać, trzeba będzie ja usunąć chirurgicznie.
Jeśli byk jest przeznaczony na cele rozpłodowe można spróbować podjąć leczenie, jeśli na cele opasowe to myślę że nie należy przejmować się zaistaniałym faktem.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii