Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Cy ciąża może powstrzymać ropomacicze?

Forum

Cy ciąża może powstrzymać ropomacicze?

Suka, owczarek kaukazki, 6lat, nie rodziła, nie było kombinowane nic z hormonami ok m-c wcześniej skończyła się cieczka przy, której prawdopodobnie została zapłodniona. Od kilku dni stwierdziłem zmianę zachowania, apatia, wielomocz i wzmożone pragnienie, brak apetytu a jak zobaczyłem jak się trzęsie w ocieplonej budzie bez mrozu na zewn. zabrałem ją w wigilię do lekarza. Dowiedzialem się, że to ropomacicze - dostała 2x zastrzyk co dwa dni, jest jakby trochę bardziej ruchliwa i się nie trzęsie. WET powiedział, że dobrze bybyło gdyby była w ciąży, bo to rozwiązałoby problem na bynajmniej dłuższy czas. Pytanie: jest to możliwe, czy odrazu decydować się na operację. Dziękuję...

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Maciej Czajka
Data dodania: 2011-12-26
Sześcioletnia suka, która nigdy nie rodziła nie powinna być już przeznaczona do rozrodu. Ciąża jest tylko stanem fizjologicznym i absolutnie nie jest lekarstwem na ropomacicze. Nawet regularnie rodzące suki mogą zachorować na tą chorobę. Zapłodnienie można potwierdzić wykonując usg już od 21 dnia ciąży.
Czy Pana suka miała wykonane badanie usg lub badanie krwi? Dopiero po tych badaniach można psa zakwalifikować do zabiegu.
Lekarz weterynarii: Tomasz Kutrzuba
Data dodania: 2011-12-27
Podanie (zastrzyk) antybiotyku doraźnie czasem zmniejsza ilość ropy, ale zwlekanie z operacją może skończyć się śmiercią zwierzęcia. Poza tym, lepiej operować wcześniej niż później, gdyż trwający stan zapalny niszczą organizm, zdarza się, że po zabiegu u suk z trwającym długo ropomaciczem uszkodzone nerki nie pracują i zwierzę umiera. Tak więc NIGDY NIE ZWLEKAJMY Z ZABIEGIEM przy ropomaciczu!

Powrót do tematów | Powrót do kategorii