Forum
Cy ciąża może powstrzymać ropomacicze?
Suka, owczarek kaukazki, 6lat, nie rodziła, nie było kombinowane nic z hormonami ok m-c wcześniej skończyła się cieczka przy, której prawdopodobnie została zapłodniona. Od kilku dni stwierdziłem zmianę zachowania, apatia, wielomocz i wzmożone pragnienie, brak apetytu a jak zobaczyłem jak się trzęsie w ocieplonej budzie bez mrozu na zewn. zabrałem ją w wigilię do lekarza. Dowiedzialem się, że to ropomacicze - dostała 2x zastrzyk co dwa dni, jest jakby trochę bardziej ruchliwa i się nie trzęsie. WET powiedział, że dobrze bybyło gdyby była w ciąży, bo to rozwiązałoby problem na bynajmniej dłuższy czas.
Pytanie: jest to możliwe, czy odrazu decydować się na operację.
Dziękuję...
Autor |
Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
|
Data dodania: 2011-12-26
Witam, ciąża rzeczywiście po pomyślnym leczeniu zachowawczym może pozytywnie wpłynąć na stan macicy, jednak metoda zachowawcza jest nieporównywalnie mniej skuteczna od leczenia chirurgicznego. Po leczeniu antybiotykiem może dochodzić do ponownego zachorowania, a ciąża ma zmniejszyć to ryzyko. Generalnie jeśli nie planujecie potomstwa dl swojej suki, to radzę ja wysterylizować, rozwiązanie to będzie dla niej bezpieczniejsze a dla Państwa mniej kłopotliwe. Pozdrawiam.
|