Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |
Autor | Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Mieszko Smulski |
Data dodania: 2011-09-14
Dzień dobry. Czy suczka miała wykonane pełne badanie krwi (morfologię i biochemię)?
|
teresa_d |
Data dodania: 2011-09-14
Dzien dobry ,miała robiona biochemie
ALP 1800 U/L AST 18 U/L ALT 41 U/L BUN 22 mg/dl KREATYNINA 1,4 mg/dl AMYLAZA 3996 U/L GPO 55 mg/dl FOSFOR 4,1 mg/dl CA 4,7 mg/dl WBC 11.5 RBC 8,36H HGB 20,1H g/dl PLT 398 MCV 72 MCH 24.0 MCHC 33.2 L RDW 14.0 MPV 7.7 DIFF LYM 8.0% MON 1.9% GRA 90.1% To sa badania jakie miała wykonane . |
Data dodania: 2011-09-15
U Pani suczki przede wszystkim należy uzupełnić diagnostykę i zależnie od wyników przeprowadzonych badań wzdrożyć odpowiednią terapię, chociaż już na tym etapie nie mogę się zgodzić z żadnym z zaleconych postępowań. W badaniu krwi widoczne jest znaczne obniżenie poziomu wapnia (Ca) - hipokalcemia może powodować objawy zbliżone do opisanych, może ona mieć kilka przyczyn i należałoby ich poszukać. Widoczny jest również niski poziom glukozy - rozumiem, że skorzystano z ludzkiego laboratorium i oznaczając poziom glukozy niefortunnie opisujano go jako parametr GPO (glukoza po obciążeniu). Jest on używany u ludzi, testu obciążenia glukozą nie wykonuje się u psów chorych na cukrzycę. W celu dostosowania odpowiedniej dawki i rodzaju insuliny wykonuje się natomiast tzw. krzywą cukrową, szczególnie jeśli glukoza osiąga niskie poziomy. Hipoglikemia jest dużo bardziej niebezpieczna niż podwyższony poziom tego cukru i również może powodwać objawy, które można wziąć za neurologiczne. Chorobą u starszych psów, mogącą powodować skręt głowy i niezborność, którą należałoby wykluczyć jest niedoczynność tarczycy (poprzez zbadanie poziomu hormonów tarczycy we krwi). Poza tym w badaniu krwi obserwujemy jeszcze znaczny wzrost ALP. Dzieje się tak w kilku przypadkach, m.in. w kolejnej chorobie o podłożu hormonalnym - zespole Cushinga. Jego częstym powikłaniem jest właśnie cukrzyca.
Pojawia się więc dużo różnych możliwości. W pierwszej kolejności wykonałbym krzywą cukrową i starał się ustabilizować poziom glukozy. Następnie szukałbym przyczyny obniżenia wapnia (rozszerzony profil krwi, USG jamy brzusznej). Jeśli pozwalają na to środki i możliwości równocześnie można wykonać badania w kierunku obu w/w chorób endokrynologicznych. Jeżeli przeprowadzone do tej pory badania nie pozwoliły na rozpoznanie przyczyny zaburzeń a zalecone leczenie nie przynosi spodziewanych rezultatów proponuję jak na wstępie - dokładna diagnostyka i leczenie na podstawie wyników badań. Ani podawany doraźnie steryd (deksametazon) ani diazepam (relanium) nie rozwiążą tutaj problemu. Pozdrawiam. |
teresa_d |
Data dodania: 2011-10-12
Panie doktorze byłam z moja suczka u weterynarza ale pani doktor stwierdziła ze nie moze miec zespołu cushinga poniewaz nie ma zmian skórnych ,zaleciła badanie poziomu cukru w moczu przez 2 dni trzy razy na dobe , w pierwszym badaniu wyszedł wysoki cukier az na trzy + a pózniej sladowe ilosci ,wiec ma zmienione dawki insuliny rano 7 kresek a wieczorem 2 kreski ,badałam jej poziom cukru w moczxu jeszcze dwa razy i wychodza jej ujemne wyniki , czy powinnam nalegac ma badanie diagnostyczne?
|
Data dodania: 2011-10-14
Zmiany skórne nie muszą występować w każdym przypadku w przebiegu zespołu Cushinga. Do ustalenia dawki i częstotliwości podawania insuliny, jak wspomniałem, służy krzywa cukrowa. Oznaczanie poziomu glukozy w moczu jest niestety niemiarodajne.
|
Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |