Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii cukrzyca? nadczynność kory nadnerczy? guz?

Forum

cukrzyca? nadczynność kory nadnerczy? guz?

Witam. Moja suczka skończyła niedawno 10 lat od lipca zauważyłam u niej nietypowe zachowania tj. zwiększone pragnienie, apetyt a przy tym nagły spadek kilogramów (ok. 5 kg w ciągu niecałych 2ch miesięcy) częstsze oddawanie moczu (nawet w domu), osłabienie, ziajanie, oczy zaczęły zachodzić "mgłą". Po wizycie u weterynarza okazało się, że ma zwiększony cukier w moczu i krwi - pierwsza diagnoza cukrzyca. Zaczęłyśmy podawać insulinę, na początku 14 jednostek z czasem więcej aż do 18 ( pies waży 25kg) ale nie dawało to żadnych efektów. Zdecydowałam się na sterylizację, po zabiegu cukier się unormował, wyniki były prawidłowe... Minęły dwa miesiące i problem znów się pojawił, znów zaczęłam podawać insulinę... która nie jest dobrym dla mnie rozwiązaniem gdyż sunia ma duże wahania cukru. Rano ma ok 100, po spacerze często mniej a po południu nawet 400. Bywa tak, że od rana do wieczora utrzymuje się jej wysoki cukier. Obawiam się o hiperglikemie i boję się jej podawać insulinę gdy cukier jest niski. Zastanawiam się czy to aby nie jest coś więcej niż cukrzyca, prosiłabym o radę jakie badania zrobić, i czy takie zawahania cukru, gdzie po wysiłku cukier jest niski może być objawem jakiejś innej choroby.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg
Data dodania: 2012-12-27
Objawy pasują do cukrzycy która zresztą została potwierdzona badaniami laboratoryjnymi. Insulinę należy podawać ale po uprzednim ustaleniu dawki na postawie krzywej cukrowej. Niestety nie da się tego zrobić na odległość. Aktualnie z tego co Pani pisze pies reaguje na insulinę. Lekarz powinien poinstruować Panią ,na podstawie krzywej, jaką insulinę, w jakiej dawce i jak często podawać. Jeśli dawki zalecone są nieskuteczne, tzn. poziom glukozy nie utrzymuje się na "w miarę" stałym i bezpiecznym poziomie, to powinna to Pani jak najszybciej skonsultować z lekarzem który ustalił dawkę i ją skorygować lub zmienić insulinę. Odradzam podawanie insuliny metodą prób i błędów gdyż granica między dawką skuteczną a dawką zbyt dużą (powodującą efekt odbicia) jest cienka i potem jest efekt jak z przed sterylizacji (insulina pozornie nie działa).

Powrót do tematów | Powrót do kategorii