Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |
Autor | Wiadomość |
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg |
Data dodania: 2013-03-02
Czy powiększona prostata była potwierdzona badaniem USG? Jak bardzo jest powiększona? Czy cały czas dostaje tabletki po których była miesięczna poprawa?
|
oiumi |
Data dodania: 2013-03-05
Witam, dziękuję za odpowiedź. Prostata jest niewielka , nie była jednak potwierdzona badaniem USG. Tabletek już nie dostaje starczyły tylko na ok. 1,5 tygonia, mieliśmy zaobserwować czy zaszły po nich jakieś zmiany. Owszem były ale na krótko , po dosłownie dwóch tygodniach Homer wrócił do swojego wcześniejszego zachowania. Ostatnio staram się go wręcz wyciągać na siłę na dwór o normalnej porze, jednak efekt jest taki, że kładzie się na chodniku i śpi... Zmieniłam mu również jadłospis, ponieważ ostatnio ma biegunkę, a czasami ciężko mu się załątwić.
O kilku dni do wariacji nocnych doszło mu straszne zianie, jakby było mu gorąco, wodę oczywiście ma zawsze na bieżąco, ale i tak strasznie zieje, a oddech ma jak dla mnie zbyt gorący. [url=http://allegro.pl/myaccount/future.php]D[/url]ostaje posiłek dwa razy dziennie, czyli tak jak powinno być w przypadku dorosłego psa, jednak nie wiem czy w jego przypadku to dobrze, gdyż rano nic nie chce tknąć, a wieczorem piszczy, wręcz wyje, o posiłek i takim sposobem jeden je ok 18 a drugi ok 12 w nocy, domaga się częściej, czasami nawet o 2 w nocy.. Zastanawiam się czy na jego zachowanie nie wpłyną okres kiedy nosił kołnież, dostawał wtedy jakiejś głupawki, tak jak teraz latał, przewracał się i wpadał na ściany.. W nocy nie dało się spać, ponieważ strasznie przez to hałasował, padał dopiero, gdy był już bardzo zmęczony, wręcz rozjeżdżały mu się łapy i wyglądał jakby miał zemdleć.. Poza tym zauważyłam, że ostatnio strasznie zmizerniał, niby weterynarz mówi, że wagę ma w porządku, ale jak dla mnie przed operacją wyglą[color=#515151; font-family: Tahoma, Verdana, Geneva, Arial, Helvetica; font-size: 11px; line-height: 18px; background-color: #f8f8f8]dał lepiej, bez zapaniętych boków i wystających kości[/color].. |
Lekarz weterynarii: Łukasz Sokalski Spec.Chirurg |
Data dodania: 2013-03-07
Skoro po odstawieniu tabletek problem wrócił to znaczy że jego podłożem na 80% jest prostata. Tabletki powinny być podawane stale lub powinna być przeprowadzona kastracja. Badanie usg również powinno być przeprowadzone aby ocenić strukturę i rozmiar prostaty. Od wyniku badania USG zależy decyzja o zabiegu kastracji oraz ewentualnym wprowadzeniu antybiotykoterapii.
|
Powrót do tematów | | Powrót do kategorii |