Logowanie Rejestracja
E-Mail / Login
Hasło
Strona główna Forum Porady lekarzy weterynarii Cocer Spaniel

Forum

Cocer Spaniel

Piesek rasy cocer spaniel 18 miesięczny. Witam, Mam pytanie, mój ww. piesek ostatnio drastycznie schudł. Widać mu żebra, miednicę, kręgosłup. Mimo to ma wielki apetyt, karmie go suchą karmą rano (purina, chappi i eukabana na przemian) a wieczorem gotuje mięsko z warzywami i np. kaszą jęczmienną. Dostaje odpowiednie dla siebie porcje (próbowałam mu dawać więcej niż zwykle ale przez pazerność później wszystko zwymiotował) więc daje mu taką dawkę która wg mnie zaspakaja jego żołądek i nie powoduje określonych odruchów. (Dostaje 2 x miseczka 0,75 l). Pragnę nadmienić, że mimo dużego apetytu jest wesoły, chce się bawić, szaleć, ma wilgotny nosek choć ostatnio zbledł (miał czarny a teraz jest jasno brązowy i to mnie martwi). W tygodniu chodzę z nim na krótsze spacery w weekendy jeździmy na kilkugodzinne w teren... Nie wiem czy jego schudniecie to kondycja czy coś się z nim dzieje nie tak...3 tygodnie temu dawałam mu tabletkę na odrobaczenie ale w kale takowych robaków nie było, ostatnio też nic nie dzieję się nic nadzwyczajnego więc nie sądzę by się stresował.... Nie chce by ludzie mówili, że nie dbam o psa bo traktuje go jak własnego syna.... Powinnam udać się do weterynarza? Proszę o pomoc.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii
Autor Wiadomość
Lekarz weterynarii: Martyna Wilk-Niepiekło
Data dodania: 2011-11-06
Witam.
Drastyczna utrata wagi w krótkim czasie nie jest prawidłowa. W kale nie muszą być widoczne pasożyty. Najlepiej wykonać badanie kału próbki zbieranej przez 3 dni. Poza badaniem w kierunku pasożytów warto wykluczyć także obecność Giardii ( próbka kału jest wysyłana do laboratorium lub badana szybkim testem w lecznicy). Jeśli chodzi o żywienie zachęcam do zapoznania się z artykułem na naszym portalu:

http://www.portalweterynaryjny.pl/artykuly/dietetyka/zywienie-psow-37.html

Pozdrawiam.

Powrót do tematów | Powrót do kategorii